Het Singaporese bunkerbedrijf van het Rotterdamse bedrijf Vitol, V-Bunkers, heeft een order geplaatst voor de bouw van twee elektrisch-hybride bunkertankers. V-Bunkers is van plan deze bunkertankers in te zetten voor havenoperaties in Singapore, waardoor de CO2-uitstoot in de haven aanzienlijk wordt verminderd.

De bunkertankers worden gebouwd met Electric-Hybrid-notatie en zullen gebruikmaken van de modernste Energy Storage Systems (ESS)-technologie, bestaande uit lithium-ionbatterijen voor energieopslag en een sterk geautomatiseerd Power Management System (PMS) dat het stroomverbruik efficiënt beheert en daardoor de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Bovendien heeft de ESS de mogelijkheid om zijn batterijsysteem op te laden vanaf onshore-stroombronnen zodra dergelijke oplaadfaciliteiten in Singapore beschikbaar komen.

De levering van de eerste van de twee bunkertankers wordt verwacht in de tweede helft van 2022.

Mike Muller, hoofd van Vitol Asia: “We zijn trots en verheugd om als eerste bij te dragen aan de vermindering van de uitstoot in de haven van Singapore door de inzet van deze elektrisch-hybride bunkertankers. We ondersteunen de ambities van Singapore om een ​​leider te zijn op het gebied van maritieme decarbonisatie en we kijken ernaar uit om deze nieuwe vaartuigen te gebruiken om nog efficiënter bunkers te leveren aan klanten hier in ’s werelds grootste bunkerhaven.”