Op dinsdagmiddag 17 november is Vitens verkozen tot het beste circulaire icoonproject gekozen in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Zij verdienen hiermee een plek in de schijnwerpers voor en tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap. Het circulaire icoonproject is een innovatief project dat tot de verbeelding spreekt en laat zien hoe een circulaire toekomst van Nederland eruit kan zien.

Zowel een professionele jury als het publiek hadden een stem in deze einduitslag. De jury bestond uit Louise Vet (KNAW, Wageningen UR), Kees Veerman (ministerie van I&M), Stef Kranendijk (bestuursvoorzitter De Groene Zaak) en Wouter Hurts (Tomtoy).

Vitens haalt kalk, methaan en humuszuren uit het water en doet nuttige dingen met deze restproducten. Deze restproducten zijn namelijk uitstekend te gebruiken als voedingsproduct voor de bodem, waarbij uit onderzoek blijkt dat kalk, ijzer en humuszuren de bodemvitaliteit en productie bevordert. Het gebruik van deze restproducten komt dus ten goede aan de verduurzaming van de watersector en de agrarische sector. Vitens is inmiddels één van de grootste humuszuurproducten van Europa en in 2014/15 is het product al winstgevend geworden. De internationale opschaalbaarheid is enorm, ook voor ontwikkelingslanden heeft dit potentie. Birgitta Kramer van Vitens, ook MVO Manager van het Jaar, mocht de bokaal gemaakt van gerecycled plastic mee naar huis nemen.

Tijdens de bijeenkomst lichtte de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur ook zijn advies ‘Circulaire economie: van wens naar uitvoering’ toe. Het advies werd overhandigd aan Prins Carlos de Bourbon de Parme als input voor de visie Nederland Circulaire Hotspot.

Het circulaire icoonproject is door De Groene Zaak georganiseerd in het kader van Nederland Circulair: een samenwerkingsverband tussen MVO Nederland, ClickNL, Circle Economy, De Groene Zaak, Het Groene Brein met medewerking van RVO.nl en wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.