Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Het ministerie van Economische Zaken laat het onderzoek ieder jaar uitvoeren. Doel is een beeld te geven van de transparantie in de verslaggeving over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) van de grootste Nederlandse ondernemingen. Ondernemingen komen in de vergelijking als zij voldoen aan twee van de drie criteria: omzet groter dan 35 miljoen euro, totale vaste activa groter dan 17,5 miljoen euro en gemiddeld meer dan 250 werknemers.

Vrijwillig aanmelden
Ondernemingen die niet aan de eisen voldoen, maar toch willen deelnemen, kunnen zich aanmelden. Op volgorde van aanmelding worden ondernemingen geplaatst op de lijst totdat het aantal van 500 bedrijven is bereikt. Economische Zaken moedigt vooral MKB-bedrijven aan zich aan te melden. Vrijwillige aanmelders worden na deelname tot de vaste onderzoeksgroep gerekend.

Zelfanalyse
De Transparantiebenchmark start in augustus 2010 met de uitnodiging aan alle geselecteerde (en vrijwillig toegetreden) ondernemingen om deel te nemen aan het onderzoek. Nieuw dit jaar is dat ondernemingen een zelfanalyse moeten invullen. De zelfevaluaties worden, na controle, gebruikt voor het toekennen van de scores. De winnaar van de Transparantiebenchmark, die daarmee De Kristal-prijs in de wacht sleept, wordt bekend gemaakt aan het einde van 2010.

Aanmelden
Aanmelden kan via het e-mailadres transparantiebenchmark@minez.nl