Maar liefst acht van de tien grootste levensverzekeraars investeren in totaal 6,8 miljard euro in vijftien bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer dictaturen en corrupte landen, zoals Saoedi-Arabië, Nigeria en Bahrein. Dit blijkt uit onderzoek dat de Eerlijke Verzekeringswijzer heeft laten doen naar verzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt.

Uit een opiniepeiling onder Nederlanders blijkt dat 66% van de ondervraagden dit niet acceptabel vindt en dat 81% van die groep bereid is hierom van verzekeraar te veranderen.

Suzanne Oosterwijk van vredesorganisatie PAX, namens de Eerlijke Verzekeringswijzer: “Alle acht verzekeraars steken geld in bedrijven die bijvoorbeeld gevechtshelikopters, tanks, (cluster)bommen of radarsystemen leverden of nog gaan leveren aan Saoedi-Arabië. Dit land gebruikte onlangs nog verboden clustermunitie in Jemen en staat bekend om zijn belabberde mensenrechtensituatie. Daar wil je als fatsoenlijke verzekeraar toch niet bij betrokken zijn?”

Van de tien onderzochte verzekeraars investeerden alleen Achmea en ASR niet in dergelijke bedrijven. De acht andere bleken wel financiële banden te hebben met bedrijven als Lockheed Martin, BAE Systems en Airbus Group, die in de onderzoeksperiode 2010-2014 wapens en wapensystemen leverden aan onder meer dictaturen en corrupte landen.

De grootste uitschieters zijn Allianz met investeringen van ruim € 2,6 miljard, Legal & General met ruim € 2 miljard en APG met €984 miljoen. Deze top drie wordt gevolgd door Aegon (€805 miljoen), NN Group (€235 miljoen) en Generali (€43 miljoen). Delta Lloyd (€18 miljoen) en SNS Reaal (€3 miljoen) hebben kleine investeringen in de onderzochte wapenbedrijven.

Geen of onvoldoende beleid

Uitgangspunt in het onderzoek, dat in opdracht van de Eerlijke Verzekeringswijzer werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo, was dat verzekeraars niet zouden moeten investeren in bedrijven die wapenhandel drijven met landen waartegen een wapenembargo geldt, onvrije landen, landen waar gewapende conflicten zijn, fragiele en corrupte staten en arme landen die een buitensporig deel van hun budget spenderen aan militaire uitgaven.

Suzanne Oosterwijk: “Sommige verzekeraars hebben geen specifiek beleid voor investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij deze controversiële wapenhandel. Andere hebben wel beleid, maar dat gaat niet ver genoeg of geldt bijvoorbeeld niet voor alle type investeringen.” De Eerlijke Verzekeringswijzer roept de verzekeraars op beleid op te stellen dat dit soort investeringen uitsluit en dit ook actief in de praktijk te brengen. “Zo voorkomen we dat wapens in verkeerde handen terecht komen”, stelt Oosterwijk.

Ruim de helft van de verzekeringnemers bereid over te stappen

Opinieonderzoek van Motivaction onder de Nederlandse bevolking toont aan dat 66% van de ondervraagden het (zeer) onacceptabel vindt als de eigen verzekeraar investeert in bedrijven die militaire goederen leveren aan discutabele eindbestemmingen. 81% van deze groep is bereid om hiervoor over te stappen naar een andere verzekeraar. Consumenten kunnen op de website www.eerlijkegeldwijzer.nl/verzekeringswijzer zien hoe hun verzekeraar het doet en vervolgens een klacht of een compliment sturen aan hun verzekeraar.

Download het onderzoeksrapport (engels, pdf)