Vertaalplatform Fairlingo en moederbedrijf vertaalbureau Perfect zijn de eerste vertaalbureaus van Nederland die zich officieel een B Corp mogen noemen. In maart 2021 hebben beide bedrijven na een strenge certificeringsprocedure het B Corp certificaat ontvangen. Hiermee maken ze onderdeel uit van een snelgroeiende internationale beweging die de kracht van het bedrijfsleven actief inzet voor een betere wereld.

Bedrijven samen voor een meer inclusieve en duurzame economie

B Corps (kort voor Benefit Corporation zetten zich als zakelijke gemeenschap in om succes in het bedrijfsleven opnieuw te definiëren en een meer inclusieve en duurzame economie op te bouwen. Het motto van B Lab (de organisatie achter de B Corp certificering) luidt dan ook: ‘ Using business as a force for good ’. Een B Corp kijkt niet alleen naar winst, maar heeft daarnaast een duidelijke focus op mens, milieu en maatschappij. Hiervoor voldoen B Corps aan de hoogste standaarden op gebied van milieu en maatschappij. Een transparante, duurzame en ethische werkwijze staat hierbij centraal.

Het aantal organisaties dat zich wereldwijd aansluit bij de B Corp beweging stijgt in hoog tempo. 3.500 bedrijven in meer dan 70 landen mogen zich inmiddels een B Corp noemen, waaronder een kleine 100 Nederlandse bedrijven. Bekende Nederlandse B Corps zijn onder andere Tony’s Chocolonely, Dopper, Triodos Bank, Auping, Naïf en Fairphone.

Uitgebreid certificeringsproces

Om als bedrijf officieel een B Corp te worden dien je aantoonbaar te voldoen aan strenge sociaal-maatschappelijke criteria en uit te blinken op het gebied van milieu-impact, transparantie en bestuur. Hiervoor is een uitgebreid certificeringsproces ontwikkeld dat verder gaat dan certificering op product- of serviceniveau. Alle sociale en milieuprestaties van een bedrijf worden onder de loep genomen en geëvalueerd. In totaal kunnen 200 punten verdiend worden. Om B Corp gecertificeerd te worden moet een bedrijf minstens 80 van de 200 punten behaald hebben. Om de drie jaar vindt het evaluatieproces opnieuw plaats.

Eerste B Corps in Nederlandse vertaalbranche

Vertaalbureau Fairlingo en moederbedrijf Vertaalbureau Perfect zijn de eerste Nederlandse bedrijven binnen de vertaalbranche die een B Corp certificering hebben behaald.

Directeur Sam van Gentevoort licht toe: “Als vertaalbureau willen wij ervoor zorgen dat globalisering een positieve bijdrage levert aan de wereld. Dit doen we door mensen door middel van vertalingen met elkaar te verbinden, waardoor goede ideeën en waardevolle kennis wereldwijd met elkaar gedeeld kunnen worden. B Corp helpt ons deze missie verder in te vullen en uit te dragen. Het geeft ons bovendien inzicht in waar we onszelf verder kunnen verbeteren.”