Pure chocolade
Verkade is volgens Rank a Brand het meest verantwoorde chocolademerk. Dit is te danken aan 100% fairtrade cacao en de heldere vorm van rapporteren van het bedrijf. Albert Heijn Huismerk is een goede tweede. Ook Fair Trade Original (de nummer 3), Tony’s Chocolonely en Bio+ (een gedeelde vierde plek) verdienen een eervolle vermelding, omdat ook zij enkel fairtrade gecertificeerde chocolade verkopen. Over het klimaatbeleid blijven de nichemerken echter onduidelijk. Daarentegen rapporteren grote merken zoals Mars, Nestlé, Heinz en Kraft juist uitvoerig over hun CO2-emissies – al blijven hierbij concrete resultaten nog uit.

Eerlijke koffie en thee
Van de koffie- en theemerken is Fair Trade Original het meest verantwoord. Het bedrijf rapporteert duidelijk over het milieu- en arbeidsomstandighedenbeleid. Over het klimaatbeleid zijn bij alle merken weinig concrete resultaten en doelstellingen bekend. De enige uitzondering hierop is Lipton dat voor 97% groene energie gebruikt, afkomstig van eigen waterkrachtcentrales. Verder valt op dat – in tegenstelling tot de koffiemerken – de meeste theemerken niets vermelden over het gebruik van duurzaamheidskeurmerken.

Werken aan transparantie is noodzakelijk
Over de gehele linie blijven de rapportages over klimaat- en arbeidsomstandigheden veelal uit. Veel merken werken met certificeringen zoals UTZ Certified, Rainforest Alliance en Fairtrade, maar de percentages eerlijk gecertificeerde bonen of thee in de producten zijn niet altijd bekend. Ook ontbreken de publicatielijsten van leveranciers. Fair Trade Original geeft wel precies aan waar de bonen vandaag komen. De andere merken kunnen op dit punt nog verbeteren.

Over Rank a Brand
Op www.rankabrand.nl kunnen consumenten makkelijker kiezen voor merken en bedrijven met een transparant beleid voor het milieu, het klimaat en arbeidsomstandigheden. Transparantie is volgens Rank a Brand een essentieel onderdeel van duurzaamheid, omdat de consument anders nooit een verantwoorde keuze kan maken. Ruim 750 merken zijn inmiddels beoordeeld, in de categorieën kleding, elektronica, auto’s, travel, telecom, media, websites en nu ook eten & drinken. Oprichter Niels Oskam is binnen een jaar na oprichting van Rank a Brand de ‘Duurzame 100’ van Trouw binnengekomen op plek 92.