Het aantal hotels dat zich in vijf jaar bezighoudt met duurzaam ondernemen verdubbelde. Dat blijkt uit schattingen van Koninklijke Horeca Nederland. Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van de hotelsector. Na loonkosten zijn exploitatiekosten een goede nummer twee op de balans. Als duurzame energiemaatregelen de kosten verminderen, hebben veel hotels daar baat bij.  

BREEAM-certificering

Van der Valk is een van de concerns die kiest voor verduurzaming. De komende jaren wil het familiconcern tien duurzame hotels bouwen in Nederland. Daarvoor gebruikte het bedrijf groenfinanciering van RVO.nl. Van der Valk Tilburg is één van die nieuwe hotels. Het wordt gebouwd via de certificering BREEAM-NL Excellent.

Zonne-energie

Net als het onlangs geopende Van der Valk Nijmegen-Lent. Daar komt onder meer 700 m2 aan zonnepanelen op het dak”, vertelt Frans Willem Cox, directeur van de vestiging Maastricht. “We kijken ook of het mogelijk is om nog meer zonne-energie op te wekken door zonnepanelen op een esthetische wijze aan de gevel te bevestigen”.

Warmte hergebruiken

Onder het hotel komt een warmte-/koudeopslag. En vanuit de keuken een systeem voor warmtehergebruik. De grote keukens zuigen veel warmte af. Hergebruik van warmte kan veel energiewinst opleveren.

Groenfinanciering

Dergelijke maatregelen vergen om extra investeringen. Groenfinanciering is één van de mogelijkheden. Duurzame projecten krijgen bij de Regeling groenprojecten – tegen een gunstige rente – financiering. Beleggers en spaarders nemen genoegen met een lagere rente. Daarvoor ontvangen ze belastingvoordeel. Daarom is het rentetararief bij groenfinancering lager.

Subsidies

Een duurzam hotel komt ook in aanmerking voor Milieuinvesteringsaftrek (MIA). Voor sommige maatregelen zijn subsidies interessant. Voor grote dakoppervlakken met zonnepanelen kunt u SDE+ aanvragen.