Groene producten met blauw vogeltje en diverse teksten

V&D introduceert een hele reeks van producten die herkenbaar zijn aan het label met het blauwe vogeltje met diverse teksten die verwijzen naar het productieproces. Zo verwijst het label `Biologisch Katoen’ naar biologisch geteeld katoen dat is verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Beter voor de boeren, de katoenplukkers en het milieu. Alles wat gelabeld is met dit label is minimaal 70% biologisch katoen en is geproduceerd volgens de Organic Exchange norm. Een product gelabeld met `Biologisch katoen en proces’ betekent dat tijdens het hele productieproces van de katoen en het product geen stoffen zijn gebruikt die slecht zijn voor het milieu. Ook accessoires als knopen, ritsen en de print voldoen aan deze eisen (volgens de GOTS norm) en uiteraard bestaat het product voor minimaal 70% uit biologisch katoen. Ook kan men een product kopen met het label `In conversie katoen’. In conversie katoen is katoen van de eerste oogsten nadat een boer is omgeschakeld naar biologische landbouw.

Tijdens het hele productieproces van de katoen zijn geen stoffen gebruikt die slecht zijn voor het milieu, maar officieel mag deze katoen nog niet biologisch worden genoemd. Het aankopen van dit katoen tegen een betere prijs helpt de boeren bij de omschakeling naar biologisch katoen. In conversie katoen is dus ook een verantwoorde keuze. Het label `Tencel/ Lyocell/ ModalÃ??’ aan een product betekent dat het gemaakt is van vezels uit verantwoord beheerde bossen. Ook bij het maken van garen van de vezels wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu.

Het label `Puur Linnen’ betekent dat het product gemaakt is van linnen, dat weer van vlas wordt gemaakt. Bij het verbouwen van vlas zijn minder schadelijke stoffen zoals pesticiden en kunstmest nodig. Ook de verwerking van vlas naar garen is minder belastend voor het milieu. Hout en papier producten kunnen met het `FSC’ label worden aangemerkt. De houtproducten met dit keurmerk zijn gemaakt van hout uit goed beheerde bossen, de zogenaamde Ã??Forest Stewardship Council, het keurmerk voor verantwoord bosbeheer.

Producten met het label `Bamboe’ zijn ook verantwoord. Bamboe is een snelgroeiende grassoort. Bij de verbouwing zijn weinig schadelijke stoffen als pesticiden en kunstmest nodig. We maken hierin de bewuste keuze dit alleen te verwerken tot hout, omdat bij verwerking tot garen veel chemicaliën worden gebruikt.

Wellicht behoeft het product met het label `Gerecycled’ geen uitleg meer. Velen weten dat dit producten zijn die onder andere zijn gemaakt van productieafval en/of afgedankte producten, onze norm is minimaal 70%. Recycling van tassen en verpakkingen en reductie

Na aankoop van al deze milieu-vriendelijke producten, kan de klant deze meenemen in de juiste milieuvriendelijke verpakking. In 2008 heeft V&D plastic tassen laten ontwikkelen van gerecycled plastic omdat deze nieuwe tassen veel minder belastend zijn voor het milieu. Daarnaast heeft V&D shopping bags ontwikkeld van gerecycled plastic die ideaal geschikt zijn voor hergebruik. V&D wil in het komende jaar de tassen van niet-gerecycled plastic reduceren met 100%, voor het eind van 2009 hebben we alleen gerecyclede plastic tassen. Verder krijgen klanten alleen op verzoek een plastic tas. In de loop van 2009 zullen de logistieke verpakkingen met 30% worden gereduceerd. V&D heeft op alle vestigingen en kantoor de dubbelzijdige print policy. Dit jaar wordt onderzocht of een verhoging van web-based mailings tot de reductie van papieren folders kan leiden. Op dit moment lopen er diverse testprojecten, waarin we brochures drukken op papier met FSC-keurmerk. Ook zijn we aan het kijken hoe we papierverbruik kunnen reduceren, door middel van het drukken op minder dik papier en door meer over te stappen van ongeadresseerd naar geadresseerd drukwerk.

Brandstofbesparing, afvalverwerking en energiereductie In 2008 is het proces van energiereductie bij V&D in gang gezet. Eind januari 2009 is het proces voltooid van vervanging van alle 100 Watt kopspiegellampen door 35 Watt spaarlampen op de verkoopvloeren. Door de aanschaf van de eerste 6 nieuwe zuinige vrachtwagens draagt logistiek ook een steentje bij aan een schoner milieu. Deze vrachtwagens reduceren de CO2 uitstoot met 68% en de fijnstofuitstoot met 94%. Ook krijgen de chauffeurs een cursus `zuinig rijden’ en worden routes efficiënter gemaakt. Hiermee wordt het brandstofgebruik in 2009 met 5% verminderd. Jaarlijks produceren V&D en La Place 12 miljoen kilo afval, dat voor de helft gescheiden wordt aangeleverd bij afvalverwerkers. In 2009 wil V&D de afvalscheiding verhogen naar 80%, waarmee de CO2 uitstoot met 1.7 miljoen kilo wordt verminderd. La Place paradepaardje in biologisch en groen

La Place streeft als voorloper al langere tijd ernaar zoveel mogelijk verse en biologische producten te gebruiken. Niet alleen om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en omdat dit de maatschappelijke trend is, maar ook omdat het de smaak ten goede komt. Op dit moment is 35% van de grondstoffen en producten van La Place biologisch. In september 2008 startte La Place met het varkensvlees met milieukeur van niet gecastreerde biggen. Tevens werden afgelopen jaar de biologische wijn geïntroduceerd. Ook koffie, bananen en sappen zijn biologisch. Vanaf 1 februari 2009 heeft La Place geen producten met onnatuurlijke e-nummers. La Place zal in het komend jaar nog veel meer biologische producten gaan voeren. La Place start dit jaar een onderzoek naar het recyclen van sinaasappelschillen en koffieafval.