De afgelopen maanden onderzocht de VBDO welke beursgenoteerde onderneming het best rapporteert in openbare bronnen over maatschappelijk verantwoord ondernemen bij haar toeleveranciers. Tevens werd gekeken of de onderneming actie onderneemt om mvo te bevorderen. Belangrijke mogelijke knelpunten bij leveranciers liggen bijvoorbeeld op het gebied van het veroorzaken van milieu-incidenten, gebruik maken van kinderarbeid, slechte arbeids-omstandigheden op productielocaties, etc.

Onderzocht werden 32 grote Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen uit verschillende sectoren. Van deze 32 ondernemingen zijn DSM, Numico, Philips, Reed Elsevier, Shell en Unilever dus als beste zes uit de bus gekomen.

De genomineerden hebben één ding gemeen: zij hebben alle zes een duidelijk ketenbeheerbeleid en dat beleid is ook geoperationaliseerd in de organisatie. Elk heeft vervolgens een eigen manier om hiermee om te gaan. DSM heeft bijvoorbeeld gedragscodes voor haar leveranciers opgesteld om te voldoen aan de hoge normen van DSM. Numico maakt op de eerste pagina van haar duurzaamheidsverslag al duidelijk dat ketenbeheer één van de zes speerpunten van de organisatie is. Philips heeft duurzaamheid als criterium geïntegreerd in de dagelijkse operaties van de onderneming, waaronder de inkoopactiviteiten. Shell is als enige transparant over de onafhankelijke derde partijen die ze gevraagd heeft de organisatie te adviseren op het gebied van ketenbeheer. Unilever onderscheidt zich van haar concurrenten door de zogenaamde ‘whole chain approach’. Reed Elsevier heeft tenslotte, ten aanzien van haar leveranciers, een duidelijk beleid en een duidelijke code.

Het is aan de vierkoppige jury om één winnaar te selecteren. Die op 20 november de Award in ontvangst neemt. De jury bestaat uit een aantal zwaargewichten uit de duurzaamheidswereld:

Juryvoorzitter Jan van der Kolk was jarenlang managing partner van KPMG Sustainability en adviseerde in die functie ondernemingen over de implementatie van duurzaamheid in hun bedrijfsvoering. Sinds kort is hij zelfstandig adviseur.

Willem Lageweg is directeur van MVO Nederland, het nationale kenniscentrum voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarvoor was hij jarenlang in diverse leidinggevende functies werkzaam bij Rabobank Nederland.

Herman Mulder is recent gepensioneerd na een lange carrière bij ABN AMRO, laatstelijk Directeur -Generaal Risk Management & Sustainable Development. Hij is één van de initiatiefnemers van de inmiddels wereldwijde geaccepteerde Equator Principles, waarmee financiële instellingen de sociale, milieu- en ethische aspecten van projectfinancieringen kunnen beoordelen.

Adrie Papma is één van de directeuren van Oxfam Novib. Zij houdt zich bezig met ‘private sector work’ en spreekt bedrijven aan op verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld wapenhandel of kinderarbeid.

De Verantwoord Ketenbeheer Award is een initiatief van de VBDO om beursgenoteerde ondernemingen te belonen die zich op een positieve manier onderscheiden als het gaat om rapporteren over maatschappelijk verantwoord ondernemen bij de toeleveranciers in de keten. De Award heeft tevens tot doel ondernemingen te stimuleren hun inspanningen op het gebied van ketenbeheer te verbeteren en daarover te rapporteren.

De VBDO Verantwoord Ketenbeheer Award wordt op 20 november tijdens het Nationaal Sustainability Congres uitgereikt.