De Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) presenteerde donderdag 16 april een aantal aanbevelingen op het gebied van beloning van bestuurders van beursgenoteerde bedrijven in Nederland. De grondgedachte van de VEB is: alleen bonus bij bovengemiddelde prestaties. Aandeelhouderswaarde is de beste maatstaf voor klanttevredenheid en werknemerswaardering.

Bestuurders moeten beloond worden voor het creëren van waarde op de lange termijn. Hun invloed op de koers van een bedrijf is beperkt, zoals we de laatste maanden hebben kunnen merken. Het creatieve ondernemerschap komt veel beter tot uiting (bijvoorbeeld bij het reduceren van CO2 uitstoot, het verbeteren van diversiteit) wanneer er en koppeling bestaat tussen tussen inspanning en beloning.

Bij het bepalen van niet-financiële criteria spelen alle stakeholders een rol. Werknemerswaardering en klanttevredenheid zijn geen onderdeel van aandeelhouderswaarde, maar hebben een eigen status en waarden.

De VBDO ondersteunt het streven van de VEB naar een eenvoudige en inzichtelijk beloningsstructuur. Transparantie is daarbij een belangrijk duurzaamheidscriterium. Later dit jaar brengt de VBDO haar onderzoek over remuneratie en duurzaamheid uit. Dit is het vervolg van het onderzoek van de VBDO uit 2006.

Giuseppe van der Helm,
Directeur VBDO