Vattenfall en het koeriersbedrijf Instabox zijn een internationale samenwerking gestart om de elektrische voertuigenvloot van Instabox van laadinfrastructuur te voorzien. Tegen eind 2022 zal Vattenfall ongeveer 400 laadpunten verzorgen voor de logistieke hubs van Instabox in Nederland, Zweden en Denemarken.

Instabox is een internationaal last-mile koeriersbedrijf dat pakketten bezorgt voor een groot aantal e-commercebedrijven.

“We zijn blij dat Instabox voor Vattenfall heeft gekozen om de volledige laadinfrastructuur voor de logistieke hubs in Nederland, Zweden en Denemarken te verzorgen. Zo kan Instabox zich richten op het bezorgen van pakketten, terwijl wij de overstap naar fossielvrij vervoer voor Instabox mogelijk maken”, zegt Maria Lindberg, Head of Electrified heavy transport bij Vattenfall Network Solutions.

Bij Instabox wordt het laadsysteem gekoppeld aan het planningssysteem van de bezorgritten: zo kan efficiënt en dynamisch worden geladen en wordt de batterij van het voertuig niet voller opgeladen dan noodzakelijk. De vraag naar elektriciteit kan zo gemakkelijker uitgesmeerd worden over de dag. Ook wordt het elektriciteitsnet minder belast, doordat er grote pieken in de vraag voorkomen worden.

Instabox heeft een ambitieuze duurzaamheidsstrategie en is altijd op zoek naar manieren om pakketten op duurzame wijze te bezorgen. Waar het al mogelijk is, rijdt Instabox elektrisch en een deel van de vloot draait op de fossielvrije diesel HVO100. Het vergroten van het aantal elektrische auto’s is een belangrijke stap om de klimaatvoetafdruk verder te verkleinen.

“De elektrificatie van ons wagenpark vormt een belangrijk onderdeel van onze duurzaamheidsstrategie. Door de samenwerking met Vattenfall vermijden we hoge investeringskosten om de overgang naar fossielvrij te kunnen maken. Bovendien vinden we in Vattenfall een partner met de expertise om de laadinfrastructuur voor een groot wagenpark van elektrische voertuigen te installeren en te onderhouden”, zegt Leilei Tong, Head of Sustainability bij Instabox.

In Nederland startte de samenwerking tussen Vattenfall en het toenmalige Red je Pakketje al in 2021 met het plaatsen van circa 100 laadpunten. Red je Pakketje is begin februari overgenomen door het Zweedse Instabox.