De eer valt voor de tweede keer in drie jaar tijd te beurt aan Van Houtum Papier, fabrikant van hygiënepapier in het Limburgse Swalmen. Op een totaal van 190 medewerkers had het bedrijf geen enkel ongeval met verzuim en slechts 0,65 ziekmeldingen per medewerker per jaar. Het verzuimpercentage kwam uit op 1,2% kort verzuim en 3,3% langdurig verzuim. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Papier- en Kartonfabrieken (VNP) reikt de ARBO Trofee jaarlijks uit aan het bedrijf dat het beste scoort binnen de Nederlandse papier- en kartonfabrieken.

Opsteker
Algemeen directeur Henk van Houtum noemt de resultaten een enorme opsteker en een beloning voor al het harde werken. “Bij alles wat wij doen staat veiligheid voorop. Het structureel managen van de arbeidsomstandigheden is opgezet en vastgelegd volgens de OHSAS 18001-norm.’ ‘Begin vorig jaar zijn we ook begonnen met vitaliteitsmanagement. In samenwerking met TNO is er een concept plan van aanpak opgezet. Daar komen nu concrete voorstellen uit, zoals ondersteuning bij het stoppen met roken of instrumenten om medewerkers te stimuleren om meer te bewegen.”

Maatschappelijk verantwoord succes
“2009 was een heel goed jaar voor ons, zeker niet alleen financieel,” vervolgt Henk van Houtum enthousiast. “We werden uitgeroepen tot winnaar in de categorie Risicomanagement en winnaar Nederlands 50 Best Managed Companies van Deloitte.’ ‘Onze salesmanager export, Rob Didden, werd uitgeroepen tot winnaar van de nationale Exportmanager Award 2009.’ ‘Daarnaast hebben wij als eerste fabrikant ter wereld het Cradle to Cradle Certificaat mogen ontvangen voor Satino Nature, ons assortiment milieuvriendelijk toiletpapier en handdoekpapier dat geen schade meer toebrengt aan mens en milieu.’─’Ik verwacht dat dit zeker een stimulans is voor anderen.”