De gecertificeerde organisaties hanteren de richtlijnen en uitwerking van het C2C-concept in al hun producten, diensten, bedrijfsprocessen én in hun verandermanagement. De kern van Cradle to Cradle (van wieg tot wieg) is dat afval voedsel is: grondstoffen van producten worden oneindig hergebruikt of biologisch afgebroken en teruggegeven aan de natuur. Zo is het mogelijk de spiraal van uitputting van natuurlijke voorraden, van verspilling en van vervuiling te doorbreken.

“Momenteel voeren we onder de merknaam Satino Black toiletrollen en papieren handdoeken met een C2C-certificaat,” aldus Henk van Houtum. “Uiteindelijk willen we al onze producten en alle aspecten van onze bedrijfsvoering duurzaam maken. Wij streven er niet naar minder slecht te zijn, wij streven ernaar gewoon goed te zijn. Dat is de filosofie van Cradle to Cradle.”

De juiste dingen verbeteren
Michael Braungart – met William McDonough de bedenker van C2C – beaamt dit. “Ondernemers hebben te lang geprobeerd ‘minder slecht’ te zijn. Waarom? Je product en je bedrijf mag er zijn! De uitdaging is om de juiste dingen te verbeteren, om zaken opnieuw uit te vinden en vorm te geven, zodanig dat ze na gebruik als voedsel dienen voor een nieuw hoogwaardig product of voor de natuur.”