In Friesland zijn vakantieparken meer bezig met duurzaamheid dan vakantieparken in andere provincies. Dit blijkt uit het Duurzaamheidsonderzoek 2019, waarbij Bungalowparkoverzicht.nl de duurzaamheid van ruim 350 vakantieparken in Nederland vergeleek. Hierbij werd onder andere gekeken naar Green Key-certificering, een belangrijk keurmerk voor milieubewuste organisaties.

Helft Friese vakantieparken is Green Key gecertificeerd

44% van de vakantieparken in Friesland heeft een Green Key-certificering. Zo’n keurmerk  betekent dat een vakantiepark zich inzet voor duurzaamheid en het milieu zonder dat hun gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Ook in Utrecht (40%) en Zuid-Holland (38%) is het percentage Green Key gecertificeerde parken ruim hoger dan het landelijke gemiddelde van 23%.

In Noord-Holland zijn vakantieparken het minst bezig met duurzaamheid. Slechts 16% van de vakantieparken is Green Key gecertificeerd. Ook vakantieparken in Overijssel (17%) en Noord-Brabant (18%) scoren relatief laag.

Vakantieparken zien Green Key-certificering als een must

Bijna alle grote Nederlandse vakantieparkketens geven aan dat zij wél bezig zijn om hun parken Green Key gecertificeerd te krijgen, vooral omdat zij merken dat hun gasten duurzaamheid belangrijk vinden. De verwachting is dan ook dat het aantal vakantieparken met Green Key-certificering snel zal stijgen.

Bungalows van het gas af

Andere duurzaamheidsmaatregelen die ondernomen worden door vakantieparkketens zijn onder andere het gasvrij maken van hun vakantiehuisjes. Zo verwachten de meeste ketens dat al hun bungalows over een aantal jaren gasvrij zullen zijn. Een Tiny house met zonnecollectoren kan bijvoorbeeld prima als duurzaam alternatief dienen.

Meer resultaten van het Duurzaamheidsonderzoek 2019 zijn hier te vinden.