Universiteit Wageningen en de Technische Universiteit Eindhoven zijn de duurzaamste hoger onderwijsinstellingen van Nederland. Dat werd bekend bij de uitreiking van de SustainaBul, de duurzaamheidsranking van Nederlandse hoger onderwijsinstellingen. De uitreiking vond plaats tijdens de Nationale Dag voor Duurzaamheid in het Hoger Onderwijs op De Haagse Hogeschool, georganiseerd door SURFsara en Studenten voor Morgen.

Voor Wageningen is het de vierde keer dat zij bovenaan de ranglijst eindigen, de TU Eindhoven keert terug na zilver vorig jaar, met een tweede plek én een gouden bul dit jaar. Aan de ranking namen dit jaar in totaal 11 universiteiten en 9 hogescholen deel. Dit geeft aan dat zij hun duurzaamheidsbeleid en –prestaties structureel goed op orde hebben. Beste hogeschool in de lijst is wederom Hogeschool Utrecht. De nummer drie in de ranglijst is de Universiteit Utrecht, na een negende plek vorig jaar. De Universiteit Leiden valt op als grootste stijger dit jaar, waar Leiden bij hun eerste deelname buiten de top vijftien viel, is dit jaar goud toegekend.

Naast de ranglijst wil de SustainaBul elk jaar vernieuwen zodat er ruimte blijft voor hoger onderwijsinstellingen om zich te ontwikkelen. “Dit jaar is sociale duurzaamheid toegevoegd aan de vragenlijst, omdat ook de onderwijsinstellingen hiermee vooruit willen” aldus Josefine Rook, voorzitter van Morgen. “De onderwijsinstellingen willen allemaal graag verduurzamen maar missen vaak een startpunt, de SustainaBul biedt hen dit!”

De volledige uitslag:

Sustainabul 2016 eindrapport-page-003