De gesegregeerde gecertificeerde duurzame palmolie die Unimills gebruikt, is afkomstig van de plantages van moederbedrijf Sime Darby, ’s werelds grootste producent van duurzame palmolie. Sime Darby’s plantages in Maleisië zijn gecertificeerd door de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). Bij Unimills in Zwijndrecht wordt de gesegregeerde duurzame palmolie vervolgens verwerkt tot verschillende specialty fats, zoals hardstocks, die verder door Unilever in verschillende producten worden verwerkt.

Sime Darby’s President en Group Chief Executive, Dato’ Mohd Bakke, zegt: “Tot op heden zijn vijftien van onze Strategic Operating Units (SOU’s) door de RSPO gecertificeerd. In totaal hebben deze SOU’s een productiecapaciteit van ruim 500.000 ton duurzame ruwe palmolie, waarmee wij ’s werelds grootste producent van duurzame palmolie zijn.” Hij voegt daaraan toe dat Sime Darby ernaar streeft om eind 2011 zijn zestig SOU’s gecertificeerd te hebben.

“Deze overeenkomst is weer een belangrijke mijlpaal in ons streven om 100 procent duurzame palmolie te gebruiken. We zien in Sime Darby een gelijkgezinde partner met dezelfde toewijding als Unilever om duurzaam en verantwoord te opereren. Zo zijn wij beiden mede-oprichters van de RSPO en werken we nauw samen om een duurzame toekomst te bereiken “, aldus Marc Engel, Chief Procurement Officer bij Unilever.

Engel voegt toe dat al meer dan 35 procent van de palmolie die Unilever nu gebruikt RSPO gecertificeerd is. Daarmee ligt het bedrijf voor op planning om in 2015 alle benodigde palmolie te betrekken uit gecertificeerde duurzame bronnen.

Alexander van der Klauw, Managing Director van Unimills, geeft aan zeer blij te zijn met de lange termijn overeenkomst met Unilever.

“Unilever is een van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid en wij zijn er trots op dat wij met een andere voorloper op het duurzaamheidsvlak kunnen samenwerken. Deze overeenkomst onderstreept bovendien onze ambitie om onze klanten te helpen de overstap te maken naar het gebruik van vetten gebaseerd op duurzame palmolie. Wij hebben een team van experts binnen ons bedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame inkoop. Zij adviseren onze klanten over wat voor hen de juiste strategie zou kunnen zijn om de overstap naar duurzame palmolie te maken. Hopelijk volgen nog vele klanten het goede voorbeeld van Unilever.”

Unimills verwacht vanaf nu maandelijks ladingen met gesegregeerde gecertificeerde duurzame palmolie uit Maleisië waarmee zowel Unilever als andere klanten kunnen worden beleverd.