Op 14 en 15 mei 2023 organiseren Purpose Club en Zwier een bijzonder tweedaags evenement: de Inclusie Denktank. Het doel van dit vernieuwende evenement is om een manifest op te stellen dat bedrijven op een frisse en positieve manier helpt diversiteit en inclusie te integreren in hun beleid en praktijken. Het evenement belooft een unieke benadering, waarbij de samenleving centraal staat en we met een groep hele diverse mensen het gesprek aangaan. 

De groep bestaat uit oud, jong, student, leidinggevend, extravert, introvert, homoseksueel, heteroseksueel, Nederlandse achtergrond, buitenlandse achtergrond, en ga zo nog maar even door. Samen gaan we binnen twee dagen de diepte in, om zo met elkaar – mensen die waarschijnlijk anders niet snel samen zouden komen – vanuit het perspectief van de samenleving, een manifest op te stellen, waar iedereen achter staat. 

Inclusie en diversiteit zijn belangrijke onderwerpen waar steeds meer bedrijven aandacht aan willen besteden. Echter, bestaande richtlijnen en handleidingen zijn vaak formeel en afstandelijk, en missen soms de praktische toepasbaarheid. Daarnaast ligt het onderwerp vaak gevoelig, waardoor intern het lastig wordt gevonden om het gesprek hierover in te gaan. Tegen beter weten in lossen bedrijven dit op door uit te stralen dat ze heel inclusief en divers zijn, maar hier intern eigenlijk weinig aan doen. Bijvoorbeeld door een zo divers mogelijke groep mensen op de website te laten zien of overdreven veel aandacht te besteden aan de persoon die in een minderheid categorie valt op ‘board-level’ bijvoorbeeld. 

En dit kan anders, denken Purpose Club en Zwier, die met deze nieuwe aanpak bedrijven een handvat willen bieden om kleine stappen aan te bieden die elke organisatie laagdrempelig kan zetten om het onderwerp serieus te nemen en echt al snel een verschil te maken intern. 

“We willen een vernieuwende en bijzondere manier bieden waarop bedrijven kunnen leren over inclusie en diversiteit, vanuit de samenleving zelf”, zegt Lieke Hallegraeff, oprichter van Purpose Club enthousiast. “Het is tijd om op een innovatieve manier naar dit onderwerp te kijken en samen te werken aan oplossingen die impact kunnen maken. Het manifest, wat een resultaat zal zijn van het weekend, bevat  een aantal stappen die voor elk bedrijf op een laagdrempelige manier toepasbaar is. We willen dit dan ook gratis beschikbaar stellen. En hoe mooi zou het zijn als we straks bedrijven in Nederland kunnen helpen om hun eigen manifest te schrijven? Vanuit hun eigen mensen stappen formuleren die het bedrijf helpt om niet alleen te praten over het onderwerp, maar om daden te laten zien. 

“Met de Inclusie Denktank willen we het onderwerp diversiteit en inclusie bij bedrijven op een nieuwe manier benaderen”, zegt Yordi de Bruin, eigenaar van Zwier. “We streven ernaar om bedrijven te inspireren en hier als Zwier het voortouw in te nemen om te laten zien dat diversiteit iets is wat gevierd moet worden en bedrijven een plek kunnen zijn waar alle mensen zich thuis voelen.” 

Meer informatie kan gevonden worden op inclusiedenktank.com