70 Nederlandse startups gaan in januari 2024 naar de techbeurs CES om hun innovatieve technologische oplossingen te presenteren aan potentiële klanten en investeerders. Het gaat om uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld van energie, digitalisering zoals fotonica, circulaire grondstoffen en gezondheidszorg te presenteren. Maar liefst twaalf van hen hebben een zogenoemde Innovation Award van een jury gekregen. Daarmee behoren ze tot de internationaal beste ontwerpen, innovaties en producten. De Consumer Electronics Show is de grootste mondiale techbeurs en is jaarlijks in het Amerikaanse Las Vegas. De winnende Nederlandse startups zijn Axelera, Doser, Focus, Healthplus.ai, InkInvent, LV Energy, Mantispectra, Naya, Sevvy, SlimDesign, Susphos en Whispp.

MantiSpectra werkt bijvoorbeeld aan een kleine spectrale chip die materiaaleigenschappen nauwkeurig in real-time kan meten en op grote schaal kan worden geproduceerd. Een ander voorbeeld is Susphos dat een nieuwe circulaire methode ontwikkelt om duurzame fosfaatproducten te produceren uit afvalwater. Een andere winnaar is Whispp dat AI-spraaktechnologie ontwikkelt die gefluisterde spraak in real-time omzet in de natuurlijke stem van een persoon, inclusief de bedoelde intonatie en emotie.

Het Nederlandse kabinet is van plan om de komende jaren extra stappen te nemen om het Nederlandse startup- en scale-up ondernemingsklimaat verder te verbeteren. Daarom zijn er vijf gedetailleerde ambities vastgesteld voor meer financiering en betere toegang tot marktkapitaal, voldoende beschikbaar talent, een hoger aantal techbanen, meer doorgroei naar scale-ups en een focus op kennisintensieve startups (deep tech).

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “In de afgelopen zeven jaar hebben Nederlandse startups georganiseerd deelgenomen aan de CES. Voor behoorlijk veel van deze groeibedrijven was dit hun doorbraak. Ik ben overtuigd van het Nederlandse kennisniveau en onze innovatiekracht. En deze onderscheidingen bevestigen dat weer. Daarom moeten we het Nederlandse startup en scale-up klimaat blijven stimuleren en inzetten op goede samenwerking tussen ondernemers en onderzoekers, maar ook met het loskrijgen van meer durfinvesteringen.”

CES is de jaarlijkse ontmoetingsplaats voor meer dan 170.000 bedrijven en investeerders uit ongeveer 160 landen. De volledige lijst met deelnemende Nederlandse bedrijven is hier te bekijken. Nederland neemt voor de achtste keer deel aan CES.