De CSU Innovatie Award 2021 is gewonnen door TranZero, met hun innovatie ‘BubbleFlush’; een ultrasoon schoonmaaksysteem voor het toilet zonder gebruik van chemicaliën of schoonmaakmiddelen. Op donderdagavond 11 november vond de finale plaats van de vierde CSU Innovatie Award. Een initiatief van landelijke schoonmaakdienstverlener CSU dat de meest impactvolle en toepasbare innovatie voor de facilitaire branche in de volgende versnelling brengt. Het evenement, gepresenteerd door Dionne Stax, vond onder grote belangstelling plaats in Studio 21 in Hilversum.

Duurzaam met impact

Bij de CSU Innovatie Award staat een nieuwe toekomst centraal die draait om een gezonde, schone en duurzame wereld. CSU daagt jonge ondernemers, start-ups en studenten uit om hun slimme oplossingen hiervoor in te sturen. Innovaties die de leefwereld en werkomgeving van iedereen beter, gezonder en gelukkiger maken. De innovatie van TranZero – een team bestaande uit Dennis Luiten en Hidde Reitsema – is zo’n slimme oplossing. ‘BubbleFlush’ is het eerste actieve reinigingssysteem voor het toilet dat hygiënisch schoonmaakt zonder gebruik van milieubelastende schoonmaakmiddelen. Het levert een schoon toilet en een aanzienlijke afname van afval en verontreinigd rioolwater op.

Over de winnende innovatie zei de vakjury, bij monde van juryvoorzitter Esmée Ficheroux: “Het is een mooi principe, waar een elders gebruikte techniek met ultrasoon geluid op de facilitaire branche is toegepast. Hiermee kan slim en duurzamer worden gereinigd wat je met borstel alleen niet schoon krijgt. Een schoonmaakteam krijgt het ergonomisch gemakkelijker en hoeft geen extra reinigingsmiddelen te gebruiken. Dat is een mooie vooruitgang voor de facilitaire branche.”

Een kick-start naar succes

De CSU Innovatie Award is een succesversneller en brengt impactvolle innovaties direct in de spreekwoordelijke volgende versnelling. Zo ontvangt de winnaar een investeringsbudget van € 10.000,- én professionele begeleiding. Denk aan coaching, toegang tot relevante netwerken en een marketing-boost om het idee goed in de markt te kunnen zetten. Voor ‘BubbleFlush’ dus een mooie kick-start naar succes!

Andere finalisten

Er stonden donderdag nog twee finalisten op het podium. De zussen Michelle en Sophie Peters met hun innovatie ‘seesoap’, een bij gebruik goed zichtbare handzeep voor effectiever en gemakkelijker handenwassen. En het team Quest Life met hun ‘WalkingRoom’, een loopband-kantoorvloer ten behoeve van wellbeing, creativiteit en productiviteit op de werkvloer. Van beide innovaties gaan we zeker nog veel horen de komende tijd.

De CSU Aanmoedigingsprijs

CSU reikte tijdens de finale voor het eerst ook de CSU Aanmoedigingsprijs uit. Dit is een glansrijke stimulans voor het beste innovatieve idee dat nog in de kinderschoenen staat, maar de schijnwerpers wel al verdient. Deze werd gewonnen door On-Edge vuildetectie; een vuildetectie-systeem met behulp van AI en bestaande camera’s voor gerichtere inzet van resources. Studio Automated Safety & Health Holding stond ermee in de spotlights en won een bedrag van 2.000 euro.

In 2022 gaat de vijfde – de lustrumeditie – CSU Innovatie Award van start: www.csuinnovatieaward.nl