Het OndernemersCompliment wordt jaarlijks uitgereikt door Samenleving & Bedrijf in partnerschap met Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV). De prijs beloont sinds 2001 de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven en de beweging van werknemersvrijwilligerswerk. De projecten van de winnende bedrijven dienen als inspirerend voorbeeld voor andere ondernemers.

1e prijs: TPG en Statement
TPG heeft Het Nationale OndernemersCompliment gewonnen met het project ‘Moving the World’. TPG zet zich gedurende vijf jaar in om de logistieke processen van het World Food Program effectiever en efficiënter in te richten met als doel het hongerprobleem beter aan te pakken. Communicatieadviesbureau Statement uit Groningen won Het Lokale OndernemersCompliment met het project ‘Vijfhuizenkrant’. Dit is een interne nieuwsbrief, geschreven en gemaakt voor en door daklozen, dat het bureau al 4 jaar lang gezamenlijk met de bewoners van Stichting Huis en de hele productieketen uitbrengt.

2e prijs: IBM en Fortis Business Centre Rotterdam
IBM verdiende de 2e prijs van Het OndernemersCompliment op Nationaal Niveau omdat dit bedrijf het ‘KidsSmart Early Learning Project’ in Nederland heeft geïnitieerd. IBM doneert en installeert hiervoor speciale kindercomputers aan peuterzalen en basisscholen in achterstandswijken om de taalvaardigheid van kinderen spelenderwijs te bevorderen. De 2e prijs van Het OndernemersCompliment op Lokaal Niveau werd toegekend aan Fortis Business Centre in Rotterdam. Dit bedrijf heeft gedurende één dag al haar zakelijke contacten gebeld om zoveel mogelijk vacatures te vinden voor Stichting Rotterdam Werkt, die als doelstelling heeft minstens 100 Rotterdammers aan een baan te helpen.

3e prijs: Orange Nederland NV en Hendrix UTD Boxmeer
Orange Nederland NV is als derde geëindigd voor Het Nationale OndernemersCompliment. Orange heeft een langdurig partnerschap met WarChild. Het bedrijf maakt het werk van de organisatie beter mogelijk in moeilijk bereikbare gebieden en zet haar medewerkers uit alle lagen in om onder andere donateurs te werven. Diervoederproducent Hendrix UTD uit Boxmeer heeft de derde prijs van Het Lokale OndernemersCompliment verdiend vanwege haar samenwerkingsverband met Landelijk Steunpunt Landbouw en Zorg. Medewerkers van Hendrix werden tijdens dit project ingezet voor allerlei klussen op de zorgboerderijen. Het bedrijf is hiermee uniek in de sector.

Meer informatie leest u in het
juryrapport van Het Lokale OndernemersCompliment en het juryrapport van Het Nationale OndernemersCompliment

Publieksprijzen
De publieksprijs van Het Nationale Compliment is gewonnen door KPMG met het project ‘integratie en emancipatie’. Op lokaal niveau nam Kris Kras Design uit Utrecht de publieksprijs in ontvangst met ‘Dubbel Genieten’.

Dé uitreiking
De uitreiking vond plaats op evenementenschip OCEAN DIVA te Amsterdam en werd gepresenteerd door Yvon Jaspers, actrice, televisiepresentatrice en schrijfster. Naast het OndernemersCompliment werden nog twee Complimenten uitgereikt. Namelijk Het GemeentenCompliment voor gemeenten met een actief vrijwilligersbeleid, door de Commissie Vrijwilligersbeleid i.s.m. Vereniging NOV en Het Nationale Compliment voor vrijwilligersprojecten uitgereikt door de Rabobank i.s.m. Vereniging NOV.

Samenleving & Bedrijf
Samenleving & Bedrijf is het landelijk netwerk van bedrijven die maatschappelijk verantwoord ondernemen met elkaar willen ontwikkelen en deze kennis ook willen delen. Het is een lerend, verbindend en nationaal netwerk en positioneert zich als vanzelfsprekende gesprekspartner ten aanzien van MVO vraagstukken voor verschillende stakeholders. De bedrijven van het netwerk zien MVO als een zakelijke investering in duurzame oplossingen.