Het Cradle to Cradle Products Innovation Institute in California maakt vanmiddag bekend dat 4 studenten van de Fontys academie voor architectuur en stedenbouw in Tilburg de eindselectie hebben bereikt in de internationale ‘Cradle to Cradle Product Innovation Challenge’.

In samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, de Schmidt Family Foundation en de ‘Make it Right’ organisatie van Brad Pitt, zal in totaal 250.000 dollar worden uitgereikt aan de 3 meest innovatieve inzendingen voor bouwproducten die zoveel mogelijk van positieve invloed zijn op zowel mens als milieu en ontworpen voor onbeperkt hergebruik – het basisprincipe van Cradle to Cradle.

Van de 144 wereldwijde inzendingen bereikt ‘Dutch Design Initiative’ de top-10 selectie met hun concept ‘A dime for a house’ (een ‘stuiver’ voor een woning).

Het viertal studenten architectuur – Willem Jan van Ginkel, Chris van Heeswijk, Bjorn Hendriks en Sander de Koster – hebben een revolutionaire ‘building matrix’ (bouwhandleiding) ontwikkeld om op zeer grote schaal goedkope huizen en gebouwen te kunnen construeren waarbij levenskwaliteit en duurzaamheid centraal staat. Geschikt en toepasbaar voor uiteenlopende geografische locaties, klimaten en culturen baseert het model zich op gebruik van uitsluitend lokaal beschikbare materialen.

Willem Jan van Ginkel licht toe: “Als gevolg van bijvoorbeeld exponentiële bevolkingsgroei, het toenemend natuurgeweld of regionale en internationale conflicten is er in veel gebieden over de hele wereld een acute noodzaak voor betaalbare en snel te realiseren woningen en gebouwen. Ons team heeft als doel gesteld om vanuit de architectuur hier een bijdrage aan te leveren, die past in de visie van Cradle to Cradle.”

Roy Vercoulen, Vice President Europe van het Cradle to Cradle Products Innovation Institute is enthousiast over de inzending van deze jonge finalisten: “Dit is een topprestatie- het bevestigt dat Nederland één van de koplopers is op het gebied van duurzaamheid en Cradle to Cradle. Daarnaast is het een blijk van waardering voor de creativiteit en innovatiecapaciteit van deze nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers.”

De 3 prijswinnaars zullen op 15 November worden bekendgemaakt tijdens de ‘Innovation Celebration’ in New York in het bijzijn van onder andere William McDonough en Michael Braungart (de grondleggers van het Cradle to Cradle gedachtegoed) en de burgemeester van New York, Michael Bloomberg.