Als wij niet besmet willen worden met het coronavirus, dragen we mondkapjes. In vervuilde Chinese steden waren mondkapjes bovendien al langer heel gewoon. Dat komt omdat onze longen helemaal niet houden van fijnstof en andere kleine viezigheden. Met een automotor is het net hetzelfde. De luchtfilter van een auto is heel belangrijk. Niet alleen voor de werking van je auto, maar ook voor het milieu. Daarom kunnen ondernemers maar beter tijdig hun luchtfilters inspecteren en indien nodig vervangen.

Werking en noodzaak van een luchtfilter 

Net zoals wij heeft een benzinemotor zuurstof nodig. Dat komt omdat een benzinemotor in tegenstelling tot een elektromotor werkt op basis van verbranding. Bij een zogenaamde stoichiometrische verbranding heeft een benzineverbrandingsmotor per kilogram benzine 14,7 kilogram lucht nodig (lambda = 1). In de praktijk zullen verschillende factoren de ideale verhouding beïnvloeden en zal het niet helemaal identiek zijn met deze verhouding, maar het toont toch maar mooi aan hoe belangrijk lucht voor een benzinemotor is. Nu is het zo dat de aangezogen lucht best zo zuiver mogelijk is, want allerlei stofdeeltjes kunnen de motor beschadigen. Het luchtfilter moet daarvoor zorgen en is dan ook cruciaal voor de goede werking van de auto.

Luchtfilter tijdig vervangen

Na verloop van tijd zal het luchtfilter in ieder geval verzadigd zijn en moet je dit vervangen. Dat is heel belangrijk want een sterk vervuilde luchtfilter zorgt ervoor dat de automotor minder lucht kan aanzuigen. Hierdoor wordt de verhouding tussen brandstof en lucht verstoord. We spreken dan van een rijk mengsel (lambda < 1). Het gevolg hiervan is dat de motor minder goed presteert, meer benzine verbruikt dan nodig en onregelmatiger gaat lopen. Een vuile luchtfilter zal er al snel voor zorgen dat een auto tot 3% meer brandstof verbruikt. Een vuile luchtfilter is dus niet alleen slecht voor je motor en portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Foto van de site www.auto-onderdelen24.nl

Ongeveer elke 10.000 tot 20.000 kilometer moet het luchtfilter vervangen worden. Deze marge is ruim, maar veel is per slot van rekening ook afhankelijk van waar je rijdt. Daarom wordt er aangeraden om na ongeveer 8.000 kilometer al even de staat van het luchtfilter te controleren. 

Luchtfilter vervangen is niet moeilijk

Wat het je kost, is sterk afhankelijk van welk voertuig je hebt. Er zijn bovendien ook wel wat kwaliteitsverschillen. Sommige luchtfilters kunnen deeltjes tot 40 micron filteren (+/- 50% de dikte van een mensenhaar), terwijl andere filters minder fijn filteren. 

Het vervangen is gelukkig altijd heel eenvoudig. Om het luchtfilter te vervangen, kijk je eerst in het instructieboekje. Hier lees je waar het luchtfilter zit. Meestal moet je kijken naar een plastic elementje dat je eenvoudig kan uittrekken of losschroeven, maar soms zit het luchtfilter onder een clipdekseltje verstopt. Eenmaal je het gevonden hebt, hoef je er enkel even de oude luchtfilter uit te nemen, de behuizing even schoon te maken en de nieuwe luchtfilter te plaatsen. Je bent er meestal niet meer dan 10 minuutjes mee bezig, maar je bespaart toch al snel 3% brandstof uit.