Tetra Pak kondigt vandaag een baanbrekend partnership aan met Veolia, een bedrijf dat wereldwijd actief is in resource management, om tegen 2025 alle componenten van gebruikte drankkartons te recyclen die binnen de Europese Unie worden ingezameld.

Een drankkarton bestaat gemiddeld uit ongeveer 75% karton, 20% plastic en 5% aluminiumfolie. De vezels die bij de recycling worden teruggewonnen, kunnen worden omgezet in papierpulp van hoge kwaliteit voor de productie van industriële en consumentenproducten. Voor de mix van teruggewonnen polymeren en aluminium (PolyAl) zijn er momenteel echter heel wat minder markttoepassingen.

In het kader van dit nieuwe partnership zal de teruggewonnen PolyAl door gespecialiseerde recyclagefabrieken worden verwerkt en omgezet in grondstoffen voor hoogwaardige toepassingen in de plasticindustrie. Op die manier zal de waarde van gebruikte drankkartons naar verwachting verdubbelen, waardoor de waardeketen voor het inzamelen en recyclen van drankkartons efficiënter en rendabeler wordt.

Het partnership tussen Tetra Pak en Veolia gaat van start in de EU en zal later worden uitgebreid naar meer markten wereldwijd.

Lisa Ryden, Recycling Director van Tetra Pak: “Alle materialen uit drankkartons kunnen volledig worden gerecycled tot iets nieuws en nuttigs. Op het gebied van recycling willen wij samenwerken met een groot aantal partners in de hele waardeketen. Een keten is immers maar zo sterk als de zwakste schakel. De uitdaging in de EU bestaat erin schaalvoordelen te creëren en van PolyAl hoogwaardige secundaire materialen te maken. Met deze samenwerking combineren we onze specifieke expertisegebieden om duurzame oplossingen voor het recyclen van PolyAl te vinden.”

Laurent Auguste, Senior EVP Development, Innovation & Markets, Veolia: “Met dit partnership verbinden we onze expertise op het gebied van resource management met de expertise van Tetra Pak op het gebied van verpakkingsmateriaal. We zullen een milieuvriendelijke en economisch duurzame oplossing ontwikkelen voor het recyclen van PolyAl, eerst in de EU en daarna in Azië, om de inzameling, technologie en processen te verbeteren. We zijn trots om samen met Tetra Pak dit avontuur aan te gaan om het recyclen van drankkartons verder te ontwikkelen. Bij Veolia werken we er dagelijks aan om van afval een waardevolle grondstof te maken. Voortdurend ontwikkelen we innovatieve oplossingen en investeren we in technologieën in het kader van onze grote toewijding aan een circulaire levensstijl.”