Tamoil Nederland gaat groene stroom produceren voor haar netwerk van tankstations. De stroom is afkomstig van één van de grootste zonnepanelenparken in Nederland, dat gisteren geopend is, op het TT Circuit Assen (Zonnepark XXL). Tamoil is meer dan 50 jaar actief op de Nederlandse brandstofmarkt en is de eerste oliemaatschappij in Nederland die op grote schaal groene stroom produceert.

Het Zonnepark XXL is een initiatief van GroenLeven, Bovemij, Tamoil Nederland en het TT Circuit Assen. Het parkeerterrein voor 14.000 motoren (ca. 6 ha) op het TT Circuit is voorzien van een overkapping van 21.000 zonnepanelen. De panelen vormen samen een dak boven de parkeerplaats voor motoren en kunnen net zoveel stroom opwekken als 2.000 gezinnen verbruiken.

De volledige compensatie van het energieverbruik van 4,9 MW per jaar op de Tamoil tankstations past geheel binnen de duurzaamheidsstrategie, waarbij Tamoil streeft naar 0% uitstoot ten opzichte van haar eigen energieconsumptie. De nieuwste tankstations rust Tamoil standaard uit met zonnepanelen op het dak.

Peter Etman, directeur Tamoil Nederland B.V.: “Om energie voor mobiliteit te blijven bieden, maken wij de omslag van eindige brandstoffen naar oneindige energiebronnen. Tamoil voert een actief beleid op het gebied van duurzaamheid dat zich niet alleen richt op de inkoop en het produceren van groene energie, maar ook op het reduceren van de energieconsumptie. Momenteel gebruiken wij bijvoorbeeld op 61 tankstations LED verlichting in de luifels, waardoor het afgelopen jaar een energiebesparing is gerealiseerd die gelijk staat aan het jaarverbruik van 105 huishoudens. Het aantal Tamoil tankstations met LED verlichting wordt het komende jaar uitgebreid naar 125.”

In juli 2014 werd de intentieverklaring voor het Zonnepark XXL getekend door gedeputeerde van de provincie Drenthe Henk van de Boer, Peter Oosterbaan, directeur TT Circuit Assen, Sytse Bouwer, directeur van GroenLeven en Peter Etman, directeur van Tamoil Nederland.