Suiker Unie heeft Bioextrax als winnaar gekozen van haar challenge in de categorie ‘groene chemie’ tijdens de Sustainable Industry Challenge 2020. Economic Board Groningen hield deze internationale wedstrijd voor groene oplossingen in de chemie- en energiesector. 7 en 8 januari was de finale in Groningen. Suiker Unie was een van de zogeheten challenge owners.

Suiker Unie had als opdracht uitgeschreven: bedenk technologieën om suiker te verwaarden tot duurzame kunststoffen. De startup Bioextrax heeft een technologie bedacht voor de duurzame productie en winning van PHA, een  biobased plastic. Voor deze afbreekbare plastics is geen olie nodig.

Suiker Unie heeft Bioextrax gekozen uit zeven potentiële samenwerkingspartners en is erg enthousiast over de kwaliteit van hun inzendingen. Met vijf van de zeven beginnende bedrijven gaat Suiker Unie dan ook de mogelijkheden onderzoeken voor gezamenlijke innovatie.

Overall heeft een onafhankelijke vakjury het Duitse CFK Recycling gekozen als winnaar van de Sustainable Industry Challenge. CFK Recycling bedacht een technologie om koolstofvezels te recyclen. De scale-up wint € 100.000 om de innovatie uit te werken.

Waardevolle contacten

De Sustainable Industry Challenge kende meer dan tweehonderd inzendingen. Veertig innovatieve bedrijven uit dertien landen hebben aan de tweedaagse finale in Groningen deelgenomen. Zij maakten kennis met partijen waarmee ze mogelijk kunnen samenwerken.

Olaf van Baal, chief innovation officer van Suiker Unie: “We hebben veel interessante partijen kunnen spreken om onze suiker verder te valoriseren in de groene chemie. Dit heeft veel waardevolle contacten opgeleverd. De kwaliteit was verrassend hoog. We gaan hier zeker een vervolg aan geven.”

Foto: Martijn Scholtens