Een jaar geleden stelden de leden van het Sustainable Finance Lab zich de schuldvraag: hoe komen we af van de problematische schulden en hoe voorkomen we dat deze in de toekomst weer tot zulke hoogtes stijgen? Het rapport ‘Een schuldbewust land’ concludeert dat Nederland is gezwicht voor ‘de schuldverleiding’, de mogelijkheid om via schuld verwachte toekomstige inkomsten nu reeds uit te geven.

Nederland voelde zich voor 2008 rijk. Euforie over positieve financiële stromen onttrok echter gevaarlijk dalende voorraden aan het zicht. De bronnen van ons welzijn, de voorraden aan financieel-, sociaal- en ecologisch kapitaal, werden uitgehold. Het rapport presenteert een vijftal koerswijzigingen.

Klik hier voor het rapport `Een schuldbewust land’.

Het Sustainable Finance Lab is een netwerk van academici van verschillende universiteiten in Nederland dat ideeën
ontwikkelt voor- en de discussie aanjaagt over de verduurzaming van de financiële sector. Doel is een stabiele financiële
sector die bijdraagt aan een economie die de mens dient zonder daarbij zijn leefmilieu uit te putten.

Het rapport werd gisteren (7 juli) gepresenteerd door Herman Wijffels. Coen Teulings (Universiteit van Cambridge), Paul Schnabel (Universiteit Utrecht) en Marga Hoek (de Groene Zaak) bespraken de SFL-analyse.