De Sustainable Fashion Gift Card (SFGC) is de eerste duurzame giftcard die te koop is op de websites van Cadeau Concepten, giftcards.nl, cadeaubon.nl, cadeaubonnen.nl en cadeaukaart.nl. Dit is het grootste cadeaukaarten-platform van Nederland.

Met een geschatte marktwaarde van 1,5 miljard euro zijn cadeaukaarten in Nederland het meest populaire cadeauproduct. Wat als al dit geld zou worden besteed bij enkel duurzame ondernemers? Daarmee zou  het geven van cadeaukaarten een rol kunnen spelen in het vooruit helpen van duurzame ondernemers en daarmee de verduurzaming van onze economie. Op de websites van Cadeau Concepten worden momenteel ruim 150 cadeaukaarten aangeboden. Bij het gros van deze 150 cadeaukaarten, waaronder de cadeaubon van bol.com, de VVV-bon en fashioncheque, krijg je als gever en ontvanger geen inzicht in hoeverre de acceptatiepunten waar je de cadeaukaart kan besteden zich inzetten voor duurzaamheid.

De SFGC wil zich daarom de komende jaren inzetten om het aandeel van duurzame cadeaukaarten die we aan elkaar geven te laten groeien. Zij richt zich nu op mode, omdat intern de kennis over mode en duurzaamheid in huis is. Greenwashing middels de SFGC wordt voorkomen door met elke aangesloten mode-ondernemer een kennismakingsgesprek in te plannen. Tevens vult de mode-ondernemer een vragenlijst in over de duurzame aanpak en wordt er kort deskresearch gedaan. Als blijkt dat aan de duurzaamheidseisen wordt voldaan, kan de giftcard bij het desbetreffende modemerk, (web)shop of belevenis, zoals een naaiworkshop, verzilverd worden.

Nanette Hogervorst, oprichter SFGC:  “Via de websites van Cadeau Concepten bereiken we als gloednieuwe giftcard in een keer heel veel mensen die graag cadeaukaarten kopen. Wij hopen hen te prikkelen door te laten zien dat er voor hun mode cadeaukaart nu ook een duurzame variant is, die exact hetzelfde is in gebruik. Wij geloven dat hier markt voor is, omdat steeds meer mensen bewuster consumeren en op zoek gaan naar producten die beter zijn voor het milieu en op een eerlijke manier zijn gemaakt. 

De SFGC wil tevens laten zien dat een cadeaukaart waarvan niet alleen de ontvanger blij van wordt, maar ook de wereld, een laagdrempelige (eerste) stap is op weg naar een duurzame levensstijl. Dit relatieve simpele gebaar is voor iedereen een gemakkelijke en leuke manier om impact te maken. Want zodra je de Sustainable Fashion Gift Card koopt voor een verjaardag, Sinterklaas of Kerstmis, en de ontvanger de giftcard verzilvert, supporten we allemaal duurzame mode-ondernemers en stemmen we voor een betere wereld.