Met Circulair Delven veroverden vier studenten van het Rijn IJssel in Arnhem op 16 juni de harten van de SMARTCirculair jury met de herbestemming van een jaren ’70 kantoorpand in het Bestuurskwartier in Arnhem in opdracht van de provincie Gelderland. Ze werden daarmee winnaar van de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge.

Dit team presenteerde met verve hun visie op circulair delven met bouwmaterialen afkomstig van kantoortorens achter het provinciehuis in Arnhem.

Op het podium liet Jelmer Huet van Lindeman aan de jury zien hoe een woonappartement naadloos in en uit het gebouw ‘geschoven’ kan worden. Enes, Yunus en Mehmethan overtuigden door de link tussen ontwerp en circulariteit uit te leggen, gedacht vanuit de gebruikte materialen.

Deze vier studenten waren de afvaardiging van een studententeam van 26 tweedejaars mbo-studenten bouwkunde die de ontwerpopdracht hadden om zoveel mogelijk materialen uit het kantoorpand te hergebruiken en een flexibel, modulair ontwerp voor appartementen in het voormalig kantoorpand te maken.

10 teams

Het werd warm in de Boogkerk in Amersfoort waar de finale plaats vond. Tien studententeams hadden laten zien en horen wat ze in hun mars hadden. De spanning nam zienderogen toe. Gelukkig werden ze via een live-verbinding toegesproken door de thuisblijvers maar wat duurt het dan lang voordat de jury met de verlossende woorden komt.

Ruud Koornstra

Ruud Koornstra, juryvoorzitter en nationaal energiecommmissaris haalde het team van Rijn IJssel naar voren met de lovende woorden van Raoul Vleugels die zijn architectenhart liet spreken: “Dit  zijn spraakmakende en gedurfde ontwerpen die laten zien wat er kan als we anders denken. Herbestemmen van oude kantoorpanden is keihard nodig. Om het woningtekort te kunnen verkleinen en om bouwmaterialen te oogsten en hergebruiken in plaats van slopen. Dit team heeft hun ontwerp heel strak uitgelegd en vormgegeven. Een verdiende winnaar van deze zinderende Bouw OntwerpChallenge. Proficiat jongens, voor het hele team. Fantastisch gedaan.”

De winnaarstitel kwam voor deze tweedejaars zo onverwachts dat ze tranen van blijdschap hadden. Docent Dave van den Berg stond te glimmen van trots en directeur Jan van Boekel wilde wel door de telefoon heen springen toen hij hoorde dat zijn techniektoppers gewonnen hadden.

Klik hier om naar de teampagina met rapporten, foto’s en presentatie te gaan.

De afgelopen weken hebben de tien studententeams flink campagne gevoerd. Vrienden, familie, studiegenoten, bedrijven, opdrachtgevers. Iedereen werd aan zijn jasje getrokken om te stemmen. Het leverde het team van het Scalda College de publieksprijs op. Met 1340 stemmen voor hun wonderschoon ontwerp troefden ze Noorderpoort af die de teller zagen stoppen op bijna twaalfhonderd stemmen.