Netbeheerder Enexis wil stoppen met het aansluiten van zonneparken op plekken waar weinig afnemers van stroom zijn. Andere netbeheerders steunen dit idee. Er zijn nog genoeg plekken beschikbaar waar wel vraag is naar stroom, zoals bedrijventerreinen. Door zonnepanelen te plaatsen waar de vraag is, worden problemen met het net verminderd.

De meeste bedrijven verbruiken vooral overdag stroom. Opgewekte stroom op een bedrijfsdak wordt daarom grotendeels gelijk verbruikt. Er hoeft geen of maar weinig stroom aan het net teruggeleverd te worden. Als bedrijven meer opwekken dan zij zelf verbruiken, zijn er mogelijkheden om die stroom aan andere bedrijven op het bedrijventerrein te leveren, bijvoorbeeld met een energiehandelsplatform.

Genoeg ruimte op bedrijventerreinen

Er zijn 3.500 bedrijventerreinen in Nederland. Nog lang niet alle bedrijfsdaken liggen vol met zonnepanelen. Het opwekken van duurzame energie hoeft dus echt niet stil te vallen als zonneparken voorlopig niet worden aangesloten. Ook is er bij veel bedrijventerreinen ruimte voor een zonnepark. Zo komt bij bedrijventerrein Schiebroek in Rotterdam een zonnepark met ongeveer 600 zonnepanelen.

Bedrijven hebben juist last van zonneparken

De grote zonneparken zijn voor bedrijven die willen verduurzamen juist een probleem. Omdat netbeheerders de handen vol hebben aan de zonneparken, hebben zij weinig tijd om ook op bedrijventerreinen aan het net te werken. En daarom kunnen bedrijven geen zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen plaatsen. Door zonnepanelen te plaatsen waar de vraag is, wordt de verduurzaming verder vooruit geholpen dan met zonneparken.

Stefan Romijn, Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular