Eco-maatregelen

Sinds 1 januari 2008 voldoen alle 30 hostels van Stayokay aan de eisen voor een minder milieubelastende bedrijfsvoering. Deze eisen omvatten onder meer energie- en waterbesparing, het verminderen van afval, rookvrije zones in gemeenschappelijke ruimtes, het gebruik van biologische maaltijdcomponenten en fietsverhuur. Ook biedt Stayokay milieuvriendelijke arrangementen en training van het personeel in zuinig gebruik van schoonmaakmiddelen.

Duurzaam toerisme

Chris Hommes, marketing en sales manager bij Stayokay: “Stayokay heeft van oudsher respect voor mens, natuur en maatschappij hoog in het vaandel staan. Bij de bedrijfsvoering spelen minder milieubelastende maatregelen dan ook een prominente rol. Zo gebruikt Stayokay groene stroom, heeft drukwerk een milieukeurmerk en genieten hostelgasten van verse scharreleieren en Fairtrade koffie. Ook wordt gasten gevraagd hun steentje bij te dragen, bijvoorbeeld door het licht en de verwarming uit te doen als ze de kamer verlaten, afval te scheiden en zuinig met water om te gaan. Met het Europees Ecolabel onderstreept Stayokay een duurzame bedrijfsvoering en weet zich te presenteren als voorloper op milieugebied binnen de toeristische sector”.

Het Europees Ecolabel

Het Europees Ecolabel is het Europese keurmerk voor minder milieubelastende non-food producten en diensten. In 1992 heeft de Europese Unie het Europees Ecolabel opgericht met als doel producenten te stimuleren tot het vervaardigen van milieuvriendelijke producten en diensten en de consument de mogelijkheid te bieden bewuste en betrouwbare milieukeuzes te maken. In Nederland wordt het Europees Ecolabel vertegenwoordigd door Stichting Milieukeur (SMK).

“Met de bloem kies je voor groen”

In Europa komt het Europees Ecolabel voor op enkele duizenden non-food producten en diensten uit 26 productgroepen, variërend van campings, hotels, bungalowparken, huishoudelijke apparaten en schoonmaakmiddelen tot kantoorbenodigdheden, matrassen en doe-het-zelf-artikelen. De producten en diensten zijn door een onafhankelijke organisatie gekeurd op zowel milieu- als kwaliteitseisen. Ze zijn te herkennen aan ‘de bloem’, het logo van het Europees Ecolabel.

Stayokay – 30 hostels in Nederland

Stayokay is een keten van 30 hostels op verrassend mooie plekjes in Nederland; in de City, in de Groene omgeving of aan Kust en water. De hostels zijn gevestigd in een kasteel, landhuis of eigentijdse nieuwbouw en beschikken over een grote variëteit aan kamers. Al bijna 80 jaar ontvangt Stayokay individuele gasten, gezinnen, (sport)verenigingen, scholen en bedrijven. Daarbij staat gastvrijheid, service en duurzaamheid hoog in het vaandel. De hostels van Stayokay staan garant voor een gezellig en aantrekkelijk geprijsd verblijf in een informele, ongedwongen sfeer.