SPIE, de onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, heeft een innovatief accusysteem van 500 kWh geïnstalleerd om piekbelastingen op te vangen en de energietransitie te ondersteunen. Gedurende 12 weken krijgt Volvo Car Nederland op het hoofdkantoor in Beesd de kans om in een gecontroleerde omgeving ervaring op te doen met energieopslag en -verplaatsing. Een tijdelijke oplossing, maar met groot potentieel voor de toekomst.
Volvo Car Nederland staat voor een ambitieuze verduurzamingsopgave. De overstap van gas naar warmtepompen is een belangrijk doel, maar momenteel vormt het gecontracteerde vermogen een struikelblok. Door het geplaatste slimme accusysteem kan Volvo nu al stappen zetten. Overdag wordt een mix van zonne-energie en energie van het net opgeslagen om deze tijdens piekuren vrij te geven, waardoor de laadinfrastructuur efficiënter wordt benut en overbelasting van het net wordt voorkomen.
Strategische energieverplaatsing
“Dit project draait niet alleen om energieopslag, maar om strategische energieverplaatsing”, zegt Folkert Gerritsen, consultant bij SPIE. “We willen aantonen dat bedrijven met slimme technologie hun energieverbruik kunnen optimaliseren, juist in een tijd waarin netcongestie een steeds grotere uitdaging vormt.”
Het accusysteem is modulair en te gebruiken via een leaseconstructie. Folkert: “Dit geeft de klant de optie om een tijdelijke opstelling te nemen en zo te wennen aan een nieuwe vorm van de energiehuishouding. Op die manier kunnen wij een betere vaste oplossing integreren met de data die tijdens deze periode wordt vergaard en dat drukt de kosten voor klant significant. Dit is ook een interessante oplossing voor bedrijven die periodiek een oplossing nodig hebben.”
Slim laden, efficiënt verplaatsen
De verdeler naar de bijna 50 laadpalen op het terrein vormde een groot knelpunt in de capaciteit. Tijdens niet-zonnige periodes was er onvoldoende capaciteit voor medewerkers om hun elektrische auto’s comfortabel op te laden. De implementatie van het accusysteem zorgt dat energie ’s nachts wordt opgeslagen en overdag vrijgegeven, wat leidt tot een betrouwbaarder en sneller laadproces. Tijdens periodes van overproductie van zonne-energie kan de overtollige energie worden opgeslagen in het accusysteem, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van zelfopgewekte energie. Om dit mogelijk te maken werd de bestaande verdeler aangepast met een toekomstbestendige oplossing: nieuwe meters in de meterkast en een ‘Power Lock’-systeem. Later kan hier eenvoudig een plug-and-play-systeem op worden toegepast.
De kracht van data en simulatie
Tijdens de twaalf testweken wordt verschillende data verzameld, waaronder informatie over het accusysteem zelf, de performance van de laadpalen en relevante KNMI-gegevens. Alle data wordt verwerkt in een Digital Twin, een digitale kopie van het energiesysteem. Hiermee kunnen toekomstige scenario’s worden gesimuleerd en de daadwerkelijke energiebehoeftes nauwkeuriger worden bepaald. Folkert: “Met deze Digital Twin kunnen we verschillende verduurzamingsopties doorrekenen, zoals het reduceren van energieverbruik door verduurzaming van het pand, volledig fossielvrij opereren of het installeren van warmtepompen. Op basis van de beschikbare data wordt de meest passende strategie gekozen. Dit vormt een essentiële eerste stap richting het volledig gasloos maken van Volvo Car en het vergroten van energiezekerheid.”
Op weg naar een duurzame toekomst
Het succes van dit project wordt gemeten aan de hand van twee belangrijke doelen: voldoende laadvermogen tijdens bewolkte periodes en een werkende Digital Twin. “We staan pas aan het begin van het project, maar de eerste inzichten zijn veelbelovend”, concludeert Folkert. “Dit project laat zien dat energiemanagement niet alleen een noodzaak is, maar ook een mooie kans om slimmer en duurzamer te werken.”
René Traa, Manager Facilities & Sustainability bij Volvo Car Nederland: “In een tijd van netcongestie kiezen wij niet voor afwachten, maar voor vooruitdenken. Dit is onze volgende actieve bijdrage aan Volvo’s wereldwijde ‘zero emissions’ ambities, op weg naar 2040. Deze batterij is meer dan een tijdelijke oplossing, het is onze volgende stap naar een slimmer, duurzamer energiesysteem. We spreken daarbij onze waardering uit voor de professionele samenwerking met SPIE.”