SkyNRG: Duurzaam vliegen stap dichterbij met Board Now

Bron
SkyNRG

Grootschalige verduurzaming van de luchtvaart komt vandaag een stap dichterbij. Het Nederlandse SkyNRG, wereldmarktleider in duurzame brandstof voor de luchtvaart, lanceert vandaag samen met launching members officieel haar baanbrekende Board Now–programma. Door zich gedurende 5 jaar te committeren aan Board Now reduceren bedrijven hun emissies van zakelijke vluchten en dragen zij bij aan de ontwikkeling van nieuwe productiecapaciteit voor duurzame kerosine. Board Now is daarmee het eerste programma ter wereld dat bedrijven in staat stelt een directe bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van deze industrie en geeft hiermee actief vorm aan de energietransitie in de luchtvaart. Een aantal toonaangevende organisaties, waaronder PwC en Skyscanner, hebben zich reeds verbonden aan het programma.

Organisaties die vanaf vandaag instappen in Board Now committeren zich voor een periode van 5 jaar aan de afname van duurzame vliegtuigbrandstof. Zij reduceren daarmee niet alleen hun CO2 emissies van zakelijke vluchten, maar leveren ook een bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe productiecapaciteit. Zo wordt hun investering door SkyNRG benut om het prijsverschil tussen duurzame en fossiele brandstoffen te overbruggen. De coalitie die deel uitmaakt van het Board Now-programma waarborgt daarmee een substantiële afname van de eerste duurzame kerosinefabriek van Europa in Delfzijl (DSL-01).

Vliegende start

Met de lancering van Board Now met PwC en Skycanner als launching members beleeft het programma vandaag een vliegende start. Ook heeft een aantal vooraanstaande organisaties zich als partners aan Board Now verbonden: de Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB), de ClimateWorks Foundation, South Pole, Vertis Environmental Finance, en Climate Neutral Group. De laatste drie zijn organisaties die projecten ontwikkelen waarmee bedrijven, naast hun eigen CO2 reductie, hun CO2-uitstoot kunnen compenseren. Deze partijen ondersteunen het programma en maken de verdere groei van Board Now mogelijk. Dit doen zij door hun kennis en netwerk ter beschikking te stellen en het programma bij andere partijen onder de aandacht te brengen. 

“Met de hulp van vooraanstaande organisaties die deelnemen in Board Now, die er voor kiezen om duurzaam te vliegen en te investeren in duurzame kerosine zijn wij instaat om de energie transitie te versnellen, aldus Theye Veen, Managing Director van SkyNRG. “We zijn dan ook ontzettend trots dat we deze organisaties aan boord hebben als leden en partners bij de lancering van ons programma. Hun betrokkenheid en inzet is essentieel om deze industrie in schaal te vergroten en de ontwikkeling van duurzame kerosine wereldwijd verder te brengen. We kijken er naar uit om ook andere internationale organisaties te inspireren om het voorbeeld van onze leden en partners te volgen,” besluit Veen.   

85 procent CO2-reductie

De fabriek in Delfzijl, DSL-01, gaat jaarlijks 100.000 ton duurzame kerosine produceren. Dit maakt de weg vrij voor een jaarlijkse daling van ruim 270.000 ton van de CO2-uitstoot in de luchtvaart. Duurzame kerosine kan een vermindering in CO2-uitstoot opleveren van meer dan 85 procent ten opzichte van het gebruik van fossiele brandstof. Duurzame kerosine draagt bovendien bij aan een significante verbetering van luchtkwaliteit door vermindering van (ultra)fijnstof en zwavelemissies.

Duurzame kerosine voldoet aan hoogste duurzaamheidseisen 

De onafhankelijke Sustainability Board van SkyNRG adviseert of de brandstof voldoet aan de hoogste duurzaamheidseisen. De Board bestaat uit het WWF International, de European Climate Foundation, het Solidaridad Network en de Rijksuniversiteit Groningen. De duurzaamheid van de keten en van de bijbehorende producten wordt bovendien geborgd door certificering van de Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB), de hoogste certificeringsstandaard voor duurzame brandstoffen.

Rolf Hogan, Executive Director van RSB, “door organisaties te faciliteren met praktische handvatten om enerzijds hun footprint te beperken, en anderzijds ecologische en maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, is Board Now een potentiele game-changer. RSB is als trotse partner van Board Now klaar om samen de ontwikkeling van duurzame kerosine vleugels te geven en daarmee een positieve bijdrage te leveren in de strijd tegen de klimaatcrisis”.

Share Button