Het opwekken van zonne-energie, groeit de laatste jaren enorm in populariteit, niet alleen met zonnepanelen maar ook met auto’s. Hoewel zonne-energie geen vreemde term meer is, is de technologie hierachter voor veel mensen toch nog een raadsel. We weten allemaal dat zonne-energie wordt gewonnen uit zonnestralen. Dit klinkt simpel maar hoe werkt dit precies en welke technologie maakt dit mogelijk? Ik deel graag 8 feiten over zonnetechnologie:

1. Wanneer werd zonnetechnologie ontdekt?

De oorsprong van zonne-energie begint in 1839 toen de Franse natuurkundige Edmond Becquerel voor het eerst het fotovoltaïsch effect ontdekte. Een fotovoltaïsche cel, ook wel PV-cel genoemd, is een zonnecel die licht omzet in elektriciteit. Toch duurde het nog even voordat deze eerste zonnecel werd ontwikkeld. Dit was pas ongeveer een eeuw later toen wetenschappers van Bell Labs uit de Verenigde Staten de eerste praktische silicium cel creëerden.

2. Hoe werkt zonnetechnologie nu echt?

Er zijn twee soorten energie die je kunt opwekken van de zon: warmte en elektriciteit. We spreken nu over het laatste. Om elektriciteit op te wekken uit zonnestralen gebruiken we zonnecellen. Zonnecellen worden ook wel eens zonnemodulen, en over het algemeen zonnepanelen genoemd. Zonnecellen zijn gebaseerd op halfgeleidermaterialen, zoals silicium. En deze specifieke materialen zijn in staat elektriciteit te produceren bij blootstelling aan zonlicht – het verschijnsel dat bekend staat als het fotovoltaïsch effect.

3. Hoelang gaat een zonnecel mee?

Dit zou je nog wel eens kunnen verbazen. Zonnetechnologie is namelijk erg duurzaam, en gaat daarom lang mee. Natuurlijk kunnen externe factoren zoals het weer, het type materiaal dat in de module wordt gebruikt en de exacte installatie een rol spelen, maar een standaard silicium cel zou een lange en functionele levensduur van 25 jaar moeten hebben.

4. Zijn er verschillende soorten zonnecellen?

Er zijn twee hoofdtypen zonnecellen op de markt: harde zonnecellen op basis van silicium en dunne-film zonnecellen. De eerste, silicium, is momenteel de populairste technologie en vertegenwoordigt meer dan 90 procent van de huidige markt. Dunne-film zonnecellen zijn duurder, maar hebben het voordeel dat ze licht en flexibel zijn.

5. Hoeveel zonnecapaciteit heeft de wereld de afgelopen jaren geïnstalleerd?

De wereldwijd geïnstalleerde zonnecapaciteit is sinds 2017 bijna verdubbeld, van ongeveer 400 gigawatt tot meer dan 760 gigawatt eind 2020.

6. Welk land heeft de meeste zonne-energiecapaciteit geïnstalleerd?

China is ’s werelds grootste markt voor zonne-energie, gevolgd door de Verenigde Staten, Japan en Duitsland.

7. Wat is het huidige aandeel van zonne-energie in de wereldwijde energiemix?

In 2020 was zonne-energie goed voor ongeveer 3 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie, die nog steeds sterk afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Van andere hernieuwbare energietechnologieën, zoals wind, waterkracht en biomassa, is zonne-energie momenteel de op twee na grootste bron van hernieuwbare elektriciteit.

8. Hoeveel kan een auto op zonne-energie besparen aan CO2-uitstoot?

Zonne-energie is een groene, hernieuwbare en daarmee duurzame energiebron. Elektrische voertuigen op zonne-energie stoten geen helemaal geen CO2 uit en zijn daarmee helemaal schoon. Een doorsnee personenauto stoot daarentegen meer dan vier ton CO2 per jaar uit.

 

 

We kunnen veel uit zonne-energie halen en het is belangrijk om deze natuurlijke bron optimaal te benutten. In een wereld waar energie schaars is en de kosten hoger worden blijkt maar weer dat duurzame energie een goede oplossing is.

Simone Regondi, Solar Architect bij Lightyear