Jury
Dertig medewerkers van Shell hebben zich het afgelopen jaar voor in totaal vijftien projecten ingezet. Het huiswerkproject is opgezet met FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling. De Shell-medewerkers bieden huiswerkbegeleiding of ondersteunen het project op een andere manier. Zo heeft een van de bedrijfsjuristen geholpen met de statuten. De jury, onder voorzitterschap van staatssecretaris Ybema, was van mening dat het maatschappelijk rendement van Shell Cares groot is, doordat het zich concentreert op één maatschappelijk project in samenwerking met één organisatie. Dankzij die gerichte inzet worden goede resultaten bereikt. Projectleider Petra van Rijn ontving een boom die symbool staat voor de groeiende betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het vrijwilligerswerk.

Overige finalisten
De overige finalisten waren Fortis Foundation en TNT. Fortis Foundation eindigde op de tweede plaats en kreeg van de jury veel lof voor hun breed opgezette programma Fortis Stimulans. Ruim 1600 medewerkers van Fortis hebben zich dit jaar één of meer dagen vrijwillig ingezet voor een maatschappelijk doel naar eigen keuze. Bij het express bedrijf TNT, dat op de derde plaats eindigde, kunnen medewerkers elkaar nomineren als Vrijwilliger van de Maand. De originaliteit van dit project bracht het op de derde plaats. Tijdens de slotmanifestatie werd tevens het Lokaal Ondernemerscompliment uitgereikt, aan garagebedrijf Peter Brouwers uit Roermond. Dit bedrijf is zeer betrokken bij de lokale gemeenschap en biedt bijvoorbeeld onderdak aan de plaatselijke fanfare.

Samenleving & Bedrijf
Het Nationaal Ondernemerscompliment is een initiatief van Stichting Samenleving & Bedrijf, het Nationaal Comité Internationaal Jaar van Vrijwilligers 2001 en NOV / Maatschap in betrokkenheid. Samenleving & Bedrijf is hét landelijk netwerk van bedrijven die kennis en ervaring uitwisselen op het terrein van maatschappelijk betrokken ondernemen. Met het programma Kwalitijd stimuleert en verdiept Samenleving & Bedrijf werknemersvrijwilligerswerk. Het voortouw in dit programma wordt genomen door Rabobank Nederland, Fortis, KPMG en Shell Nederland.