Je hoeft niet het vermogen van Bill Gates of de invloed van Jane Goodall te hebben om de wereld te veranderen. Nee, íedereen kan meedoen met het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs) opgesteld door de Verenigde Naties: 17 werelddoelen om samen de grootste uitdagingen van deze tijd om te zetten in kansen voor iedereen. Dat zal duidelijk worden tijdens de SDG Action Day op 25 september in het SDG House in Amsterdam. Op die dag komen 450 ondernemers, beleidsmakers en pioniers samen om ideeën te ontwikkelingen voor de wereld van morgen. Niet groots en abstract, maar concreet en aansluitend bij de praktijk van alledag. ‘De Toekomst Dichtbij’ is dit jaar daarom het thema van deze enige dag in Nederland helemaal gewijd aan de SDGs.

Wat staat deze dag te gebeuren?

Laat je inspireren door een clean-tech-campus in ontwikkeling in Jordanië voor 1500 young professionals , ontdek hoeveel het uitstoten van broeikasgassen straks gaat kosten en vind de juiste financiering voor je duurzame initiatief. Het is een greep uit het rijke programma tijdens de SDG Action Day. We wisselen speeches af met verdiepende workshops vol concrete instrumenten om verandering te bewerkstelligen. Prinses Laurentien, zakenvrouw van het jaar Aukje Kuypers en topambtenaar Maarten Camps (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) delen hun visie met ons deze dag. En verder vertelt Masaai-leider Ezekiel Ole Katato ons wat we van de Afrikaanse nomaden kunnen leren.

Tot slot lanceert adviesbureau Sustainalize een onderzoeksrapport over het Nederlandse bedrijfsleven en de SDG’s. We verklappen alvast dat 70% van de grote Nederlandse bedrijven werkt met de werelddoelen en dat is hoopgevend na drie jaar SDGs.

De initiatiefnemers

25 September is het precies drie jaar geleden dat alle VN-lidstaten met elkaar afspraken de 17 Sustainable Development Goals voor een duurzame toekomst te behalen in het jaar 2030. Op veel plekken wereldwijd wordt op deze dag samen actie ondernomen. Het SDG Charter, KIT Royal Tropical Institute en Gemeente Amsterdam organiseren de Nederlandse editie van de SDG Action Day. Dit alles vindt plaats in het eerste SDG House in Nederland, gevestigd in het KIT in Amsterdam. Het SDG House is dé hotspot voor duurzame ontwikkeling; een fysieke plek waar meer dan 50 organisaties samen werken aan het behalen van de werelddoelen.

Programma? Het volledige programma is beschikbaar via de SDG Gateway