Asito, met 10.000 werknemers één van de grootste schoonmaakbedrijven van Nederland, stapt vanaf 2 september in fasen over op het gebruik van een volledig milieuvriendelijk schoonmaakmiddel: Asito Element. Het nieuwe product vervangt negen verschillende middelen en kan branchebreed honderden miljoenen liters schoonmaakmiddel en chloorwater besparen. 

Alle huidige, goedwerkende schoonmaakmiddelen die Asito gebruikt zijn weliswaar nu al veilig voor mens en milieu, maar ze bevatten toch chemische componenten. Om kalk te kunnen bestrijden en te desinfecteren zijn ook ontkalker en chloor nodig. Asito alleen al spoelt jaarlijks onder meer bijna 3,5 miljoen liter gebruiksklaar product in het riool, alsook ruim 3 miljoen liter chloor-gerelateerd middel en bijna 32.000 liter ontkalker.

Zilver

Asito Element zoals het nieuwe middel heet, bestaat uit sterk verdund waterstofperoxide en perazijnzuur. Bij gebruik vallen deze componenten meteen uiteen in water, zuurstof en een klein beetje azijn. “De combinatie van deze stoffen is niet nieuw, de toepassing ervan binnen onze branche wel”, zegt Sander Haas, manager duurzaamheid van Asito. “Als desinfectiemiddel worden waterstofperoxide en perazijnzuur al langer gebruikt, maar nog nooit als dagelijks schoonmaakmiddel in kantoorpanden. Terwijl het even goed schoonmaakt en desinfecteert als gangbare middelen die het milieu wel belasten. Ook is het middel te gebruiken in sanitaire ruimten, voor vloeren en glas.”

Asito Element maakt oxiderend schoon, waardoor nare geuren verdwijnen. Bestaande schoonmaakmiddelen bevatten zilver om geurtjes te bestrijden, maar het gebruik daarvan wordt op grond van Europese richtlijnen binnenkort verboden.

Minder zieken
Behalve onschadelijk voor het milieu, zal Asito Element ook een positieve invloed hebben op de fysieke belasting van de 10.000 medewerkers van het schoonmaakconcern. Sander Haas: “Schoonmaken is zwaar werk. Werken met Asito Element verlaagt de fysieke belasting voor onze schoonmaakkrachten omdat je minder hoeft te sjouwen en wringen.”  Asito Element is door z’n samenstelling tevens antiallergisch.

Asito heeft de afgelopen jaren al belangrijke vooruitgang geboekt bij het zo duurzaam mogelijk maken van de eigen dienstverlening. Zo wordt onder meer gewerkt volgens richtlijnen voor het zo laag mogelijk houden van doseringen schoonmaakmiddel en is bewust gekozen te werken met concentraten, navulverpakkingen en microvezeldoeken. Asito Element versterkt de werking van microvezel, die al een hoog vuilabsorberend vermogen heeft.