Milieudefensie spoort al dertien jaar lang Nederlandse bedrijven aan om verantwoord te ondernemen, met name in ontwikkelingslanden. Helaas zijn de resultaten mager. Met de Schone Schijn Awards vraagt de organisatie, met een vette knipoog, aandacht voor deze problemen. Milieudefensie ziet een belangrijke rol weggelegd voor de politiek en vraagt premier Balkenende om regels op te stellen waar Nederlandse bedrijven zich aan moeten houden als ze internationaal opereren.

Er zijn prijzen in drie categorie├źn: ‘Brandhout’ (problemen rondom ontbossing), ‘Oliedom’ (problemen rondom olie, mijnbouw en gaswinning) en ‘Kaskraker’ (de publieksprijs). Voor deze laatste categorie kon het publiek stemmen via een antwoordkaart of de website van Milieudefensie. De winnaars worden zaterdagavond bekendgemaakt. De genomineerde bedrijven zijn uitgenodigd om bij de uitreiking aanwezig te zijn.

Wat: Milieudefensie Schone Schijn Awards 2005
Met: uitreiking van de Schone Schijn Awards aan bedrijven, politiek debat over maatschappelijk verantwoord ondernemen, films en ooggetuigenverslagen.
Wanneer: Zaterdag 12 november, zaal open 19.00 uur, aanvang 20.00 uur, einde 22.30 uur.
Waar: Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam.
Toegang is gratis.

Voor de uitreiking van de Schone Schijn Awards 2005 komen twee ooggetuigen uit het Zuiden: Meena Raman (voorzitter van Friends of the Earth International) en Bobby Peek (directeur van GroundWork, de zusterorganisatie van Milieudefensie in Zuid-Afrika). Zij zijn op enkele dagen voorafgaand en na de award-uitreiking ook beschikbaar voor interviews.