“Primaire doel is dat de CO2 uitstoot van alle transport wordt gereduceerd aan de hand van reductiedoelstellingen, een concreet actieprogramma voor transporteurs en investeringen in duurzame energieprojecten,” aldus Riny Strik, regional director Business Logistics bij SCA en bedenker van het concept. Het streven van SCA is dat meer transporteurs, leveranciers en retailers gebruik gaan maken van het ‘Green Care Transport’ programma. Hiervoor heeft SCA een ‘roadbook’ ontwikkeld waarbij stapsgewijs wordt uitgelegd hoe een partij kan toetreden tot het initiatief.

Concreet actieprogramma

SCA heeft CO2 reductiedoelstellingen en een concreet actieprogramma geformuleerd. Zo gaan SCA en haar transporteurs de bestaande CO2 registratie gebruiken voor het opvolgen van de geplande activiteiten. Denk aan het optimaliseren van efficiënte motoren, aerodynamica en chauffeurstrainingen waardoor minder brandstof en dus minder CO2 uitstoot wordt gerealiseerd. De uitstoot die overblijft, neutraliseren SCA en haar transporteurs door in samenwerking met Climate Neutral Group te investeren in duurzame energieprojecten (volgens de Gold Standard), zoals een windmolenpark in Turkije of Taiwan, waardoor honderd procent CO2 neutraal transport een feit wordt.

Tijd voor volgende stap

“Naast het bestaande succesvolle programma van gecombineerde leveringen (Hero en SCA) in Hazeldonk, waarbij inmiddels een CO2 reductie van 19% is behaald, is het tijd voor een volgende stap. Dit initiatief is in lijn met het wereldwijde corporate MVO-beleid van SCA,” aldus Strik. SCA zet zich al sinds 2001 actief in om energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen en ontving hiervoor verschillende prijzen.

Klimaat en transportkosten hand in hand

Samenwerking en transparantie in de gehele keten zijn voorwaarden om binnen de groep tot zo veel mogelijk CO2 reductie te komen. Dit heeft positieve gevolgen voor het klimaat en daarnaast zullen de transportkosten (zoals het optimaliseren van vrachtwagenbelading en beperken van onnodig leeg transport) dalen. Samenwerking betekent dan ook dat SCA (en andere deelnemers) uitsluitend distribueert via deze poule van duurzame transporteurs. Deelnemers aan het ‘Green Care Transport’ programma zijn:

-Van Dievel Transport

-Jean Heck Transport

-De Graaf Logistics

-Reining Transport

-Gebatrans

-KE France

-KE Expeditie

-Nabuurs Bakker Logistiek

-Zandbergen Transport

-SCA Hygiene Products Benelux consumer

Connekt Duurzame Logistiek

Het Connekt-programma Duurzame Logistiek juicht dit initiatief van SCA van harte toe omdat het concept ‘Green Care Transport’ een concrete invulling is van instrumenten die het programma eerder lanceerde, zoals Green Order en Green Tender. Programmamanager Annemieke de Leeuw: “Duurzaamheid is binnen die concepten niet alleen een belangrijk selectiecriterium geworden, maar ook met het operationele proces verweven. De Lean and Green filosofie van het programma Duurzame Logistiek (aan bedrijven die hun CO2-uitstoot met minimaal 20% reduceren, reikt het programma de Lean and Green Award uit) is gebaseerd op open innovatie, waarbij partijen elkaar uitdagen om de volgende stap te maken in duurzaamheid. En dat is precies waartoe ook het Green Care Transport van SCA aanzet. Daarom omarmen wij Green Care Transport dan ook graag als aansprekend voorbeeld binnen ons programma Duurzame Logistiek.”

Over SCA

SCA is een internationaal consumenten- en papierproducentbedrijf. De onderneming ontwikkelt, produceert en vermarkt absorberende hygiënematerialen, verpakkingsoplossingen, kranten- en tijdschriftenpapier en hardhout producten. SCA producten worden verkocht in meer dan 100 landen en geproduceerd in ruim 40. Per jaar bedraagt de netto omzet circa 11 miljard euro. Begin 2010 had SCA rond de 50.000 medewerkers in dienst. Het SCA aandeel wordt verhandeld op de beurzen van Stockholm, Londen en New York. Voor meer informatie, bezoek www.sca.com

Over SCA en duurzaamheid

SCA werd in 2010, net als meerdere keren daarvoor, opgenomen in de FTSE4 Good Global Sustainability Index en de Dow Jones Sustainability Index. Verder staat SCA dit jaar voor de zesde achtereenvolgende keer in de top 100 meest sustainable bedrijven van het toonaangevende magazine “Corporate Knights”. Met haar duurzaamheids jaarverslag heeft de organisatie verschillende prijzen in de wacht gesleept. De in 2001 ingezette, ondernemingsbrede actie van SCA om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen, heeft tot nu toe geresulteerd in zo’n 500 kleinschalige projecten. Deze projecten, gezamenlijk bekend als E-SAVE, hebben een vermindering opgeleverd van 72.000 ton CO2-uitstoot en een jaarlijkse besparing van 340 GWh elektriciteitsverbruik. In geld betekent dat een jaarlijkse besparing van 45 miljoen euro.