De Nederlandse pioniers op het gebied van zeilvracht, EcoClipper, ontwikkelen een nieuw type vrachtzeilschip, waarvan de eerste een 59 meter lang vierkant getuigd schip zal zijn met een capaciteit van 500 ton. Terwijl de ontwikkeling gaande is, heeft EcoClipper de ketch ‘De Tukker’ uit 1912 gerenoveerd die, in samenwerking met de in het VK gevestigde bevrachter New Dawn Traders, in 2023 zal beginnen met het varen van een groene Europese handelsroute.

Het afgelopen decennium hebben New Dawn Traders gewerkt aan het opzetten aan een ecologische toeleveringsketen waarbij “true pricing” centraal staat. Met de centrale overtuiging dat de scheepvaart zich moet richten op goederen van hoge kwaliteit die niet in eigen land kunnen worden geproduceerd, hebben ze op compromisloze wijze een internationale toeleveringsketen opgebouwd, waarbij ze alleen samenwerken met producenten die prioriteit geven aan regeneratieve landbouw en de hoogste milieunormen handhaven.

Alex Geldenhuys, de oprichter van New Dawn Traders, werd geïnspireerd door mensen, projecten en bedrijven die veerkracht in lokale voedselsystemen bevorderen, en wil deze beweging uitbreiden over de oceanen. New Dawn Traders blijft relaties opbouwen in de hele toeleveringsketen om ethisch geproduceerde producten van hoge kwaliteit te verzenden met een ecologische voetafdruk die bijna nul is.

EcoClipper-CEO Jorne Langelaan zegt: “We zijn erg verheugd om een ​​partnerschap aan te gaan met New Dawn Traders en hun netwerk. We delen veel van dezelfde waarden en hopen hun werk te helpen bevorderen om kust gemeenschappen en duurzame bedrijven te promoten.”

“We creëren een modern logistiek systeem, dat rekening houdt met de natuur en gebruik maakt van tijdloze tradities.”

Alex merkt op: “Door samen te werken met EcoClipper kunnen we een speciale zeilvrachtroute bieden tussen onze boeren die echt de beste zorg aan het land geven maar normaal gesproken geen kans hebben om te exporteren, en onze klanten die zich steeds meer bewust worden van de impact van het verstoken van fossiele brandstof bij zeetransport.”

“Zeilvracht is een kans om een ​​oude liefdesrelatie met onze landen en oceanen nieuw leven in te blazen, en het hoeft de aarde niet te kosten.”

De Ketch De Tukker zal de havens van Noord-Europa en Portugal verbinden met een speciale zeilvracht dienst die klanten toegang geeft tot producten die op een milieuvriendelijke manier zijn verzonden. De eerste reis van het schip van EcoClipper zal een gemengde lading olijfolie, wijn, amandelen en meer vervoeren van Portugal naar Frankrijk, de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk, Londen en Nederland, er wordt momenteel nog gezocht naar klanten die bedient kunnen worden met het vervoer van zuid gaande lading.