De samenwerking tussen de UvA spin-off Photanol en het chemieconcern AkzoNobel heeft de WBM Bio Business Award 2015 gewonnen in de categorie Bio-based Chemical Collaborations. De winnaars van de awards werden gisteravond tijdens een feestelijke ceremonie in het Scheepvaart Museum bekend gemaakt.

Duurzame chemische bouwstenen

Het bedrijf Photanol, geïnitieerd door FNWI-onderzoekers Klaas Hellingwerf en Joost Texeira de Mattos, heeft in het najaar van 2014 de krachten gebundeld met AkzoNobel . Vanuit deze samenwerking wordt gewerkt aan de productie van ‘groene’ chemische bouwstenen, die uiteindelijk materialen uit fossiele brandstoffen in het productieproces van AkzoNobel kunnen vervangen. Voor het vervaardigen van de alternatieve chemicaliën is de duurzame technologie van Photanol, gebaseerd op het proces van fotosynthese in planten, het uitgangspunt.  Hellingwerf in reactie op de overwinning: ‘Deze award is voor Photanol een duidelijk bewijs dat het bedrijf op een succesvolle manier de overstap heeft gemaakt van het veld van de ‘renewable energy’ naar de duurzame productie van (bio)chemicaliën en chemische ‘commodities’, waarbij gewerkt wordt vanuit hetzelfde principe, namelijk productie met behulp van zonlicht en CO₂.’

Photanol heeft momenteel meer dan vijftien onderzoekers in dienst, allen werkzaam in het veld van de moleculaire biologie, biochemie en procestechniek. Het bedrijf heeft investeringen ontvangen van ICOS capital en de UvA Holding.