Tijdens de Big Improvement Day bundelen overheidsspecialisten en mensen uit het bedrijfsleven hun krachten. Samen lanceren ze innovatieve ideeën om bijvoorbeeld de duurzaamheid in Nederland en in de rest van de wereld te vergroten. In dit kader past ook de toekenning van de award aan Koornstra. Vanuit RePay International, een dochterbedrijf van bedrijf Tendris Holding, introduceerde hij onder andere de Visa GreenCard. Gebruikers van deze creditcard compenseren de CO2-uitstoot van hun aankopen. Ook dochtermaatschappij Lemnis Lighting, dat ledverlichting ontwikkelt, zorgt voor een duurzamer Nederland. Lemnis Lighting was het bedrijf achter de succesvolle actie van de Nationale Postcode Loterij, waarmee 2,5 miljoen huishoudens kennis konden maken met de Pharox-ledlamp.

De jury prijst met name het feit dat Koornstra duurzaamheid en een commerciële bedrijfsvoering combineert. Uit het juryrapport: “Duurzaamheid een belemmerende factor bij het ondernemen? Ruud Koornstra heeft laten zien dat je er heel succesvol mee kunt worden [.] Durven doordenken, heroverwegen en redesignen zijn volgens deze groene ondernemer sleutels tot succes.”

“Vanuit Tendris Holding zetten we ons in voor een betere en duurzame wereld”, zegt Ruud Koornstra. “We zijn dan ook heel trots dat we de BID Award in ontvangst mogen nemen. Deze award onderstreept dat we met onze duurzame producten internationaal gezien goed werk doen en ik wil deze BID Award dan ook opdragen aan collega’s, partners en ondernemende initiatieven die gezamenlijk spoedig het verschil gaan maken. Ik ben van mening dat het belangrijk is dat bedrijven opstaan om ideeën over bewuster en duurzamer leven ook daadwerkelijk te verwezenlijken. Daar gaan we met Tendris Holding en de dochtermaatschappijen in 2010 uiteraard mee door. Zo hebben we onlangs met een aantal partijen – inclusief Urgenda en Stichting DOEN – de krachten gebundeld en een tender voor 3.500 elektrische auto’s uitgeschreven. Aan deze tender doen inmiddels zo’n veertig leidende bedrijven in Nederland mee. Door het volume van de tender komt er een versnelling in de invoering van elektrisch rijden, aangezien de kosten omlaag gaan en we schaal creëren in de infrastructuur. En voor mensen die nu al elektrisch willen rijden, zorgt het nieuwe bedrijf Remotion ervoor dat alles hiervoor geregeld wordt. Zo geven we met elkaar elektrisch rijden een snelle start in Nederland!”