De Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) lanceert RSPO Next, een vrijwillig initiatief voor RSPO-leden met extra beleidsmaatregelen die verder gaan dan de huidige vereisten van de RSPO. Het nieuwe certificaat moet ontbossing en de uitstoot van broeikasgassen verder terugdringen en rechten van werknemers beter beschermen.

Producenten die voor het extra certificaat in aanmerking willen komen, moeten aantonen dat ze voor tenminste 60% aan de huidige vereisten van de RSPO voldoen. Daarnaast moeten ze de verplichting aangaan om extra maatregelen door te voeren waaronder:

 • Geen ontbossing
  Palmolie telersmoeten een breder no-ontbossing beleid introduceren. Bedrijven kunnen een palmolieplantage alleen ontwikkelen in gebieden waar de vegetatie en bodem lage voorraden van koolstof bevatten, wat de CO2-uitstoot veroorzaakt door bosomvorming zal te beperken.
 • Geen planten op veengronden
  Terwijl de gewone RSPO criteria telers adviseert planten op veengebieden te vermijden, verbiedt RSPO NEXT elke ontwikkeling op veengebieden na 16 november 2015.
 • Geen vuur
  De palmolieproducenten mogen geen vuur gebruiken om land te ontbossen, maar moeten extra procedures in acht nemen om het gebruik van vuur op en om hun land te voorkomen. Ook eist RSPO Next dat er plannen zijn om een eventuele brand te bestrijden.
 • Respect voor kleine boeren en de rechten van werknemers
  Als er in een land waar gewerkt wordt geen minimumloon is, moeten de producenten dit en andere arbeidsvoorwaarden samen met hun medewerkers afspreken. Telers moeten daarnaast programma’s ontwikkelen om kleine boeren met duurzaamheid en zakelijke vaardigheden te ondersteunen.