De Nederlandse consument kiest steeds vaker bewust voor kwaliteit en duurzame producten. Royal Koopmans en CZAV zetten zich gezamenlijk in om het lekkerste en meest duurzame brood beschikbaar te maken voor een groot Nederlands publiek, vanuit een eerlijke samenwerking met Nederlandse boeren. Met de lancering van Nedertarwe bezegelen beide bedrijven hun gezamenlijke ambitie voor smaakvolle, gezonde en duurzame voeding van dichtbij.

Decennia lang rassenonderzoek en kennisuitwisseling

Al decennia lang koopt Royal Koopmans tarwe in bij collecteur CZAV. “Daarbij staat samenwerken en kwaliteit altijd voorop. Voor Koopmans betekent deze samenwerking dat we een stabiele en betrouwbare leveranciersbasis hebben met boeren die trots zijn om met ons samen te werken.” Aldus Dirk Lodewijk, CEO Royal Koopmans.

De afgelopen tien jaar hebben beide partijen de schouders gezet onder het verbeteren van de kwaliteit van de Nederlandse maaltarwe door middel van rassenonderzoek en kennisuitwisseling. Manager Granen, Zaden en Peulvruchten bij CZAV Jurriaan Visser legt uit: “Samen overleggen we hoe de rassen het beste geteeld kunnen worden en welke rassen daarvoor het meest geschikt zijn. Die informatie geven wij weer terug aan de teler om zo samen een mooi product en een mooie keten op te zetten.” Volgens Sourcing Manager Bauke Wierda van Royal Koopmans bestaat inmiddels meer dan de helft van de melanges van Royal Koopmans uit tarwe van CZAV en is een productlijn ontwikkeld gemaakt van 100% Nederlandse maaltarwe. De duurzaam geteelde Nederlandse maaltarwe is het recente resultaat van deze samenwerking en komt binnenkort in de winkels van de ambachtelijke bakkers, onder de naam Nedertarwe.

Nedertarwe

Nedertarwe is ontwikkeld zodat elke bakker het lekkerste en meest duurzame brood kan bakken. Het is bloem en meel op topniveau van graan van dichtbij, exclusief voor de ambachtelijke bakker. Het graan komt van Nederlandse bodem en wordt door gecertificeerde en vooruitstrevende boeren met veel aandacht, volgens strikte richtlijnen duurzaam geteeld. Hierdoor weet je als consument waar je brood vandaan komt. Bij Nedertarwe is duurzaamheid erg belangrijk. Gecertificeerde boeren verbeteren de biodiversiteit door akkerranden te voorzien van bloemenranden, de bodemkwaliteit te verbeteren en het effect van gewasbestrijdingsmiddelen te verminderen. Zo draagt brood van Nedertarwe bij aan de wereld een beetje beter achter te laten.

Duurzaamheid in beweging krijgen en houden

De samenwerking tussen Royal Koopmans en CZAV is echt strategisch en gericht op de lange termijn. Beide partijen hebben veel kennis die ze graag willen delen met elkaar om vooruit te komen. Dirk legt uit: “wij delen onze inzichten op het gebied van consumentenvoorkeuren, marktrends en vertalen dit in concepten waarmee we meerwaarde willen creëren in een transparante keten. Nedertarwe is hier een prachtig voorbeeld van.”