Robin Foolen is Impact Manager bij Secrid, producent van wallets, compacte portemonnees met een aluminium case. Sinds 2009 ontwerpt en produceert Secrid wallets in Nederland, waarbij de eindassemblage plaats vindt bij sociale werkbedrijven. Het merk is in meer dan 80 landen verkrijgbaar en heeft al meer dan 10 miljoen producten wereldwijd verkocht. De oprichters zijn designers met oog voor de balans tussen people, planet en profit. Naast de route die ze uitgestippeld hebben om in 2024 CO2-positief te zijn, zetten ze hun bedrijf in voor een mooiere wereld. Dat is goud waard, aldus Robin in podcastaflevering 5 van ‘Elise in MVO-land’.

Winst met impact

Secrid draagt de slogan ‘A better world starts in your pocket’ uit. Enerzijds om consumenten bewust te maken van hun bestedingspatroon en van de invloed die ze daarmee kunnen uitoefenen. Anderzijds nemen ze de slogan intern ter harte; ze investeren in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van hun medewerkers, in kwetsbare groepen, in innovatie & productontwikkeling, in ketenpartners en in zinvolle projecten om de wereld te verbeteren. Dat doen ze niet lukraak, maar op basis van inzichten verkregen met impactberekeningen en via B Corp Certificering. Deze manier van zakendoen levert Secrid winst op, zowel ecologisch, sociaal alsook economisch.

Als designers zijn we altijd bezig met het verbeteren van het product. Bij Secrid hebben we de context ruimer gemaakt; we kijken waar we met ons bedrijf de wereld beter en mooier kunnen maken. Die combi is goud waard.’ – Robin

Grote beetjes eerst

Het voelde niet goed; een succesvol product dat voor een negatieve impact zorgt. Voor Robin de reden om de impact van het totale bedrijf te gaan berekenen. Van productie, reizen, transport tot aan de consument toe. Met dit inzicht wist hij waaraan het bedrijf kon gaan werken. Door CO2-compensatie hoopt het bedrijf in 2024 meer CO2 te compenseren dan dat het uitstoot. Maar dat is natuurlijk niet genoeg! Door een andere aanpak wil Secrid in 2030 75% van de huidige CO2-uitstoot reduceren. Gezien de verwachte groei van het bedrijf zal dat hard werken worden. De prikkel zit ‘m voor Robin in het feit dat als je intern CO2-beprijzing meeneemt in de beleidsvoering, daarmee de kosten voor compensatie geminimaliseerd zijn. Geld dat Secrid wil investeren in het maken van positieve impact.

Als je weet wat je impact is, kun je je producten, processen en zelfs je eigen leven aanpassen. Vandaar de term Impact Manager. Ik manage impact.” – Robin

Leg het ‘gewoon’ op tafel

Een aandachtspunt was het gebruik van leer. Partner Piant begreep het probleem en ging op eigen initiatief het leer efficiënter snijden. Dat leverde een optimalisatie van 30% op. Een fikse besparing op materiaal en dus op kosten en CO2-uitstoot. Daarnaast werkt Secrid aan andere initiatieven – zoals een transparante en traceerbare productieketen en het verlagen van de kans op dierenleed, leerlooi-alternatieven en zelfs kweekleer. De volgende prioriteit was aluminium. Robin en team voelden de noodzaak om te onderzoeken of er alternatieven waren voor virgin aluminium. Dit vraagstuk werd voorgelegd aan twee leveranciers. Licht sceptisch gingen deze partijen aan de slag, maar al snel zagen ze de voordelen in van dit avontuur. Eind vorig jaar lieten ze verrassend goede resultaten zien en het zal nu niet lang meer duren voordat de wallets met low-carbon recycled aluminium[1] cases in de winkels liggen.

Waar we eerst van dachten ‘dat gaat nooit lukken’, lijkt het toch te lukken. Innovatie klinkt heel sexy, maar het is vooral volhouden. En, samenwerken!” – Robin

[1] Gerecyclede aluminium, omgesmolten o.b.v. renewable energy

Secrid bij ‘Elise in MVO-land’

De podcast ‘Elise in MVO-land’ van Elise Vonk is er voor en door ondernemers met duurzame ambities. In aflevering 5 beluister je hoe Robin Foolen impact ‘managed’ voor Secrid en wat hij daarin tegenkomt. De podcast is een aanvulling op het boek ‘Impactvol ondernemen in de praktijk’ (sept 2021), waarvan Elise Vonk co-auteur is. Een boek boordevol met tips, praktijkvoorbeelden, achtergrondinformatie, praatplaten en aanmoediging om ambitieus te zijn in het maken van impact! Laat een review achter in je Podcast App en maak kans op een door Elise gesigneerd boek.

Beluister de podcast: