RobecoSAM, de beleggingsspecialist die zich uitsluitend richt op Sustainability Investing, publiceerde vandaag The Sustainability Yearbook 2015. Dit Yearbook kijkt terug op de duurzaamheidsperformance van bedrijven in 2014, vermeldt de beste 15% per sector en rangschikt ze als Goud, Zilver of Brons.

In alle 59 onderzochte sectoren ontvangt het best presterende bedrijf de titel RobecoSAM Industry Leader. In totaal kende RobecoSAM 69 gouden medailles, 54 zilveren medailles en 112 bronzen medailles toe aan de beoordeelde bedrijven. Het grootste aantal bedrijven in het Yearbook is afkomstig uit Europa. Deze regio ontving ook het grootste aantal gouden medailles van RobecoSAM.

Indrukwekkende dekking op basis van beurswaarde per regio 

Sinds 1999 beoordeelt RobecoSAM jaarlijks de duurzaamheidsprestaties van de grootste beursgenoteerde ondernemingen. 830 bedrijven uit 42 verschillende landen hebben deelgenomen aan de meest recente RobecoSAM Corporate Sustainability Assessment (CSA) en hebben verslag uitgebracht over hun prestaties op het gebied van financieel relevante ESG-criteria. De afgelopen jaren is de participatiegraad gestaag gegroeid met gemiddeld 7% per jaar. Met in totaal 1995 beoordeelde bedrijven had de CSA dit jaar de hoogste dekking ooit, namelijk 87% van de totale beurswaarde van het wereldwijde Yearbook-universum. In Europa was de dekking 92%, in Noord-Amerika 90%, in Asia-Pacific 88% en in opkomende markten 61%.

Michael Baldinger, CEO van RobecoSAM: “Ik feliciteer alle Yearbook-leden, met name de Industry Leaders en de winnaars van de gouden medailles. Deze bedrijven blinken uit op het gebied van financieel relevante ESG-factoren. Het Sustainability Yearbook is daarom een kompas voor beleggers die op zoek zijn naar bedrijven die zich onderscheiden op basis van duurzaamheidscriteria – in alle sectoren. Deze editie van het Yearbook is het hoogtepunt van twintig jaar toewijding, focus, en zorgvuldig beleggingsonderzoek. We kunnen wel stellen dat RobecoSAM de afgelopen twintig jaar continu het landschap van Sustainability Investing heeft gevormd. Daarom zeggen we nu: Wij zijn Sustainability Investing.”

Daniel Wild, PhD, hoofd Sustainability Investing Research & Development, lid van het Executive Committee van RobecoSAM: “De jaarlijkse CSA van RobecoSAM richt zich op het beoordelen van financieel relevante factoren die invloed hebben op de belangrijkste drivers voor bedrijfswaarde. Belangrijke factoren voor een belegger zijn de belastingstrategie van een bedrijf, het vermogen tot innoveren, het aantrekken en behouden van talent en het verhogen van de efficiëntie van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Deze factoren zijn belangrijk voor beleggers, omdat ze invloed hebben op de concurrentiepositie van een bedrijf en op de financiële prestaties op de lange termijn. Er komen elke dag weer nieuwe aspecten bij; daarom blijven we de CSA verder ontwikkelen.”

Aantal bedrijven en gouden medailles per regio
1. Europa:  211 (33)
2. Asia Pacific: 99 (16)
3. Noord-Amerika: 93 (11)
4. Opkomende markten: 54 (9)

Vier Nederlandse bedrijven krijgen gouden medaille voor duurzaamheid

Van de zestien Nederlandse bedrijven in het Yearbook, zijn er vier beloond met een gouden medaille voor hun prestaties op het gebied van duurzaamheid. Drie Nederlandse bedrijven krijgen erkenning als RobecoSAM Industry Leaders:

 • Akzo Nobel NV (Chemie)
 • ING Groep NV (Gemengde financiële diensten en kapitaalmarkten)
 • Unilever NV (Voeding)

Tien interessante feiten over de Corporate Sustainability Assessment van 2014

 • De manier waarop bedrijven duurzaamheidsproblemen aanpakken is met 0,4% verbeterd ten opzichte van vorig jaar
 • Sector die de grootste vooruitgang heeft geboekt: Zakelijke diensten & artikelen (+ 9,73%)
 • Sector met de hoogste participatiegraad: Huishoudelijke producten (53%)
 • Regio met de beste prestaties op het gebied van corporate governance: Noord-Amerika
 • Regio met de hoogste participatiegraad van de bedrijven die actief deelnemen aan de CSA: Europa
 • Meest verbeterde algemene criteria op economisch gebied: Integraal ketenbeheer
 • Meest verbeterde algemene criteria op het gebied van milieu: Klimaatstrategie
 • Meest verbeterde algemene criteria op maatschappelijk gebied: Aantrekken en behouden van talent
 • Aantal verzamelde cijfers in 2014: 1,4 miljoen (+ 11%)
 • Aantal documenten verwerkt in 2014: 93.000 (+ 4%)

Thought Leadership-artikelen in het Yearbook

Ieder jaar selecteert RobecoSAM voor zijn Sustainability Yearboek de meest prominente
duurzaamheidsonderwerpen en deelt zijn kennis hierover door middel van whitepapers. De ‘trending topics’ van dit jaar zijn (uitsluitend beschikbaar in Engels):

 • Reporting Redefined – Translating the Sustainability Story into Strategic Communication
 • From Theory to Practice: Integrating Sustainability Into Financial Valuation
 • Corporate Tax Strategy – A Sustainability Risk for Investors

Lees het Yearbook 2015 (engels)