De Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) 2020 is donderdag uitgereikt aan Rival Foods (vezelrijke vleesvervangers), SusPhos (vlamvertragers uit afvalwater) en Bilihome (blauwlichttherapie-wearables voor baby’s). Rabobank bekroont hen daarmee als duurzame dwarsdenkers, ondernemers die met gezonde dosis eigenwijsheid de wereld beter achter laten met impactvolle innovaties. Tijdens een online live-seminar ontvingen de winnaars hun prijs van 20.000 euro. De publieksprijs ging naar Rival Foods, zij wonnen een scale-up-scan ter waarde van 3000 euro.

Aanjagen duurzame innovatie

Op weg naar de klimaatdoelen van Parijs zijn innovaties nodig voor een duurzamere voedselproductieketen, circulaire economie, vitale gemeenschappen en betaalbare zorg. Om dat aan te jagen is de RDI – vroeger de Herman Wijffels Innovatieprijs – in het leven geroepen. Het winnen van de prijs opent deuren: de winnaars krijgen naast het geldbedrag van 20.000 euro toegang tot relevante sectorkennis, worden geïntroduceerd bij interessante marktpartijen én krijgen advies over de benodigde financiering.

Rival Foods, winnaar categorie Food & Agri

De prijs voor de categorie Food & Agri is tijdens de 18e editie van de RDI toegekend aan Rival Foods. Ze maken plantaardige vleesvervangers, op zo’n manier dat na bereiding het mondgevoel hetzelfde is als bij de dierlijke concurrentie. Met vezelachtige structuur en net zo sappig, mogelijk gemaakt door hun eigen Shear Cell-technologie. Saskia Hoebée, juryvoorzitter Food & Agri: “Het team heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Binnen de eiwittransitie heeft Rival Foods cruciale technologie ontwikkeld en beschikt over een technologische innovatie van hoog niveau.

SusPhos, winnaar categorie Circulaire economie & Klimaat

SusPhos wint in de categorie Circulaire economie & Klimaat, een startup die een uniek proces ontwikkelde dat een nieuwe dimensie toevoegt aan recycling van afvalmateriaal. Uit fosfaatrijk afvalwater afkomstig uit onder andere landbouw maken zij hoge kwaliteit bio-based vlamvertragers en gespecialiseerde kunstmestproducten. Bas Rüter, juryvoorzitter Circulaire economie & Klimaat: “SusPhos overtuigde ons direct met een buitengewoon professioneel verhaal en een gelikte presentatie. Er staat een mooi team, de business case is concreet uitgewerkt en hierdoor staken ze uit boven de andere pitches.”

Bilihome, winnaar Vitale gemeenschappen & zorg

In de categorie Vitale gemeenschappen & zorg neemt Bilihome de prijs mee naar huis. De ondernemers hierachter creëerden een wearable voor pasgeboren baby’s met geelzucht, waarmee deze kindjes thuis de benodigde blauwlichttherapie krijgen in plaats van in het ziekenhuis. Geen couveuse meer voor deze baby’s, maar gewoon thuis borstvoeding en knuffelen met papa en mama. Eline Vrijland-van Beest, juryvoorzitter Vitale gemeenschappen & zorg: “Bilihome heeft een erg sterk en ervaren team. Ze komen met een mooie innovatie die de eerste levensdagen voor te vroeggeborenen op cruciale punten kan verbeteren.

Over de Rabo Duurzame Innovatieprijs

Sinds 2002 kent Rabobank de innovatieprijs jaarlijks toe. Inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, duurzaamheid, klantfocus en rentabiliteit.

Met de Rabo Duurzame Innovatieprijs stimuleert Rabobank ondernemers te werken aan innovatieve oplossingen die impact hebben op de maatschappij en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Het stimuleren van innovatie past in de missie Growing a better world together. In het voorjaar van 2021 opent de inschrijving van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2021.