Impact. Dat is waar het om draaide tijdens de finale van de SDG-Challenge University 2021 afgelopen vrijdag, 19 maart. Dat het spannend zou worden welk team uiteindelijk de meeste potentiële impact kan realiseren, kan niemand zijn ontgaan. Rijksuniversiteit Groningen werd met partner Vitens verkozen tot winnaar door de jury. Nyenrode University won samen met partner Johnson & Johnson de publieksprijs. 

Hoe kunnen onze gasten duurzamer eten? Hoe stimuleren we onze klanten om hun verpakkingsmateriaal te verminderen? Hoe kunnen we de grote stations in Nederland klimaatbestendig maken? Dit is een greep uit de uitdagingen van de zestien toonaangevende organisaties (o.a. TwynstraGudde, Danone en,Johnson & Johnson) die deelname aan de SDG-Challenge University, waar de studenten van verschillende universiteiten in teamverband aan gingen werken.  Met de SDG-Challenge mobiliseert jongerenbureau Soapbox (in samenwerking met Impact Hub Amsterdam) studenten  en organisaties om samen te werken aan de Sustainable Development Goals (SDGs), zodat organisaties hun bedrijfsvoering toekomstbestendig maken en studenten getriggerd worden om een carrière in duurzaamheid na te jagen. 

Op de finale in het SDG-House van Amsterdam pitchten de vertegenwoordigers van de teams  hun oplossing voor een professionele jury én voor de livestream, waar meer dan vierhonderd mensen meekeken. Deze toeschouwers konden meestemmen voor de publieksprijs, welke werd uitgereikt aan de Nyenrode Business Universiteit en hun partner Johnson & Johnson. 

De jury keek naar de potentiële impact op de organisatie, sector en de SDGs. Uiteindelijk gaf Sandra Pellegrom, SDG Coördinator Nederland van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het beslissende  woord en het was een ‘close call’. 

Het team van Rijksuniversiteit Groningen en partner Vitens was de uiteindelijke nummer één. Samen kwamen zij tot een oplossing voor Vitens’ uitdaging waarin lokale energieproductie, opslag van water, opslag van energie en slimme monitoring en aansturing van het productieproces ingezet kan worden om de energievraag af te stemmen met het aanbod van hernieuwbare energie. Het team van Wageningen Universiteit en Hotelbedding werd tweede en de derde plek ging naar het team van Technische Universiteit Eindhoven en hun partners TwynstraGudde in samenwerking met ProRail. 

Nu is het aan de deelnemende organisaties om met de oplossing aan de slag te gaan om eens positieve impact op de SDGs te realiseren. 

De jury bestond uit:

  • Sandra Pellegrom – SDG-coördinator Nederland | Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Anne-Marie Rakhorst – Lid Raad van Commissarisen | TwynstraGudde 
  • Mark Hartmans – Commercieel Directeur | Albron
  • Folkert van der Molen – Marketing Manager Sustainalize & founder www.Duurzaam-Ondernemen.nl

Bekijk de aftermovie: