Afgelopen donderdag (2 juni) vond de finale van de SDG-Challenge University 2022.1 plaats in Paleis Soestdijk, één van de negen SDG-Houses van Nederland. De SDG-Challenge is een project van jongerenbureau Soapbox, waarbij studententeams van alle Nederlandse universiteiten aan een oplossing werken voor een duurzaamheidscase van verschillende deelnemende toonaangevende organisaties. Samen werkten zij aan een uitdaging van de organisatie op het gebied van de Sustainable Development Goals (SDGs). Rijksuniversiteit Groningen (gekoppeld aan TwynstraGudde en gemeente Oisterwijk) werd door de jury verkozen tot winnaar en Maastricht School of Management (gekoppeld aan Cefetra) won de publieksprijs. 

Van het hergebruiken van afgekeurde zaden als vulling voor bouwmaterialen tot het creëren van een Solar Hub die niet alleen dient als oplaadpunt voor je elektrische auto, scooter of fiets, maar ook zorgt voor een hechte community, het is allemaal voorbij gekomen tijdens de finale in Paleis Soestdijk. Hier pitchten de vertegenwoordigers van de teams hun oplossing voor een professionele jury én voor het publiek, bestaande uit andere studententeams en de business partners.

Jury

De presentaties werden beoordeeld door een professionele jury, deze bestond uit:

Margot Simons – Directeur Paleis Soestdijk

Thijs Bentvelzen – Communication- and community manager SDG Nederland

Folkert van der Molen – Oprichter Van der Molen E.I.S. / Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen

Bas Muntinga – Policy Officer – Sustainable Development Goals (SDGs) Ministerie van Buitenlandse Zaken

Rijksuniversiteit Groningen (TwynstraGudde met gemeente Oisterwijk) winnaar juryprijs

De jury keek naar de potentiële impact op de SDG’s, de organisatie en de gehele sector. Uiteindelijk gaf Margot Simons, directeur van Paleis Soestdijk, het beslissende woord. Team RUG, dat een team vormde met TwynstraGudde en gemeente Oisterwijk, was de grote winnaar! Samen werkten zij aan een oplossing voor het woningtekort in de regio. De studenten bedachten Project Moduland, dat toegang biedt tot optimale tijdelijke huisvesting voor degenen die het meest getroffen zijn door het woningtekort. De woningen hebben daarnaast ook een positief effect op het ecologische en sociale welzijn van de gemeenschap. 

Maastricht School of Management (Cefetra) winnaar publieksprijs

Het publiek kon ook meestemmen voor de publieksprijs. Deze ging naar Maastricht School of Management die, samen met Cefetra, werkte aan een dashboard waarmee sojaproducten kunnen worden getraceerd, in kaart gebracht kan worden welke boeren niet bijdragen aan ontbossing en deze verder kan trainen en certificeren. 

De SDG-Challenge

Met de SDG-Challenge mobiliseert Soapbox studenten en organisaties om samen te werken aan de SDGs, zodat organisaties hun bedrijfsvoering vergroenen en studenten getriggerd worden om een carrière in duurzaamheid na te jagen. Met de SDG-Challenge maakt Soapbox zelf ook impact op verschillende SDGs, bijvoorbeeld door organisaties te helpen om impact te maken (SDG 9 – Innovatie en duurzame infrastructuur), leerkansen te bieden waar mensen levenslang van kunnen profiteren (SDG 4 – Educatie) en het bouwen van een ecosysteem waar we onze stakeholders met elkaar verbinden (SDG 17 – Partnerschappen voor de doelen).