Interview met Remco Duiker, Head of Sustainability bij Bieze Food Group, over deelname aan het Executive Program CSR.
Waarom heb je in eerste instantie besloten deel te nemen aan het Executive Program CSR?
“Ik wilde vooral de breedte opzoeken vanuit mijn functie. Mijn achtergrond ligt in bedrijfskunde, met een focus op strategie-implementatietrajecten, project- en verandermanagement. Vanuit mijn nieuwe rol als Head of Sustainability wilde ik mijn kennis en kunde op gebied van duurzaamheid in de brede zin van het woord. Daarnaast viel het samen met het incorporeren van duurzaamheid en CSRD in de missie, visie en strategie van het bedrijf. Hoewel er binnen de voedingssector veel opleidingen zijn op specifieke gebieden, sloot de keuze voor het Executive Program CSR het best aan op mijn behoefte aan een brede opleiding.”
Wat vond je het meest waardevol aan de opleiding?
“Aan de ene kant de kennis, aan de andere kant de praktijk en het inzicht in de samenhang tussen de onderwerpen. Deze combinatie van theoretische fundering en praktijkervaring met de grote verscheidenheid aan docenten is een mix die erg bijdraagt aan het in de praktijk te kunnen brengen. Vaak denkt men bij een opleiding aan de universiteit dat dit vooral puur academisch is, maar dit Executive Program heeft juist een mooie mix om goed in gesprek te gaan.
Ook sloot het zoals gezegd heel goed aan bij de fase waarin we als bedrijf zaten. We hadden al wat meer kennis over de wetgeving. Ook hadden we de eerste stappen gezet om duurzaamheid onderdeel te maken van de missie, visie, strategie en kernactiviteiten, op basis van een uitwerking van een dubbele materialiteitsanalyse voorafgaand aan de opleiding. De kennis uit de opleiding hielp me om hier verder op uit te bouwen. Zo bleek biodiversiteit, meer inzicht in de complexiteit van de natuur en meer inzicht in de effecten van klimaatverandering heel relevant voor ons. Ik wilde beter begrijpen wat de impact is op bijvoorbeeld de beschikbaarheid van grondstoffen – van wereldniveau naar bedrijfsstrategie en uiteindelijk naar rapportage. Nu ga ik met meer onderbouwing en inzicht stakeholdergesprekken aan.”
Hoe kijk je terug op je deelname?
“Ik ben meer dan tevreden! Voor mij was het de ideale opleiding: ik pluk nog steeds in mijn dagelijkse werk de vruchten van wat ik tijdens de opleiding gezien en geleerd heb. Ik heb mijn kennis over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen erg uitgebreid, en heb nu ook handvatten om de volgende stappen te zetten en inhoudelijk verder onderbouwd te werk te gaan. Dit zoomt in op bijvoorbeeld hoe we ons business model aanpassen op een maatschappelijk thema als de voedseltransitie. En op hoe we de transitie richting circulaire economie kunnen stimuleren, hoe we van individueel naar gezamenlijk succes in onze ketens kunnen gaan via onze kernwaarden gidsen, verbinden en vernieuwen. Want om good food voor de huidige en toekomstige generaties te borgen moeten we gezamenlijk in de keten stappen zetten.
Naast de inhoudelijke kant, is het contact met mededeelnemers om mee te sparren ook waardevol, gezien de heel verschillende profielen binnen de groep. Ook na de opleiding heb ik met een aantal nog goed contact. Verder is de setting prettig: ontspannen en goed verzorgde vrijdagen, en de laagdrempeligheid in contact, ook met docenten, helpt om met elkaar te leren.
Daarnaast is er mogelijkheid om te verdiepen in specifieke onderwerpen die voor jou spelen: niet alleen tijdens de colleges en examens, maar ook via de optionele paper die je kunt schrijven. Hierin heb ik onderzoek gedaan naar last-mile food delivery vanuit onze organisatie.”
Tot slot; aan wie zou je de opleiding aanbevelen?
“Specifiek denk ik dat het extra waardevol kan zijn voor professionals in bijvoorbeeld inkoop, productontwikkeling en kwaliteit – zij die meer aan het begin van de keten staan. Ook zie ik een belangrijke rol weggelegd voor business controllers – zij kunnen als linking pin het verschil maken. Maar ik denk dat het vooral belangrijk is dat kennis en kunde op gebied van duurzaamheid en MVO in de organisatie breed ingebed wordt!”
Het Executive Program CSR start dit najaar op 10 oktober 2025. Meer informatie.