Na een 8 uur durende bezetting van een boorplatform door Greenpeace-activisten, heeft de Raad van State aangekondigd dat het Nederlandse fossiele bedrijf ONE-Dyas zijn destructieve activiteiten in de Noordzee moet opschorten.

Dit volgt op een beroep dat gisteren is ingediend door Deutsche Umwelthilfe, Greenpeace Nederland en anderen, waarin dringend wordt verzocht dat ONE-Dyas zijn activiteiten opschort, in afwachting van de behandeling van de zitting van de voorzieningsrechter volgende week. De 21 Greenpeace-activisten hebben daarom hun protest op het gasboorplatform Prospector 1 beëindigd.

Tom Grijsen, hoofd klimaat en biodiversiteit bij Greenpeace Nederland: ‘Vandaag hebben we laten zien dat people power werkt. Mensen houden niet langer hun mond; ze bezetten een boorplatform of strijden in de rechtszaal en staan daarmee op tegen de fossiele industrie. Fossiele bedrijven zijn niet zo onaantastbaar als ze denken. Dit besluit komt op een goed moment want de fossiele industrie staat klaar om meerdere vervuilende gasprojecten in Europa te starten. Wij roepen de EU en haar lidstaten op om nieuwe projecten voor fossiele brandstoffen in heel Europa te verbieden.’

Foto: © Axel Heimken / Greenpeace